donderdag 2 mei 2024

Finny en Bob gaan off-grid (2)

tekst en illustraties: Marcel van Mierlo

Koorddansen

Over de Niagara-watervallen is een slap koord gehangen. Als je goed bent met evenwicht mag je proberen over het koord naar de overkant te lopen. Finny durft wel. Bob staat stoer op z’n dak met een evenwichtsstok.

Al wiebelend en schommelend overpeinst Finny zijn missie: ‘Wat een kracht, al dat vallende water. Hebben we in Nederland ook een waterval waarnaast ik zou kunnen wonen?’ Bob focust op z’n evenwicht.

Niagara News: De Edward Dean Adams Power Plant in Niagara Falls was de eerste grootschalige door waterkracht aangedreven wisselstroom-elektriciteitscentrale ter wereld. De waterkrachtcentrale is ontworpen door Nikola Tesla en gebouwd in 1895. Alleen het transformatorhuis is nog aanwezig.

Onderaan de watervallen is een waterkermis. Een reuzenrad draait door de waterkracht en kanootjes, waarin je supernat wordt, hobbelen en springen op de schuimende golven. Finny en Bob zijn het meest gecharmeerd van de botsbootjes. Tussen het gekletter van de watervallen door, hoor je de twee gieren van het lachen, als ze weer een bootje omver botsen tussen de scherpe rotsen.

Push berichtje: Een botsing is de gebeurtenis waarbij twee voorwerpen (in de ruimste zin) elkaar als gevolg van hun onderlinge beweging raken. Tussen de botsende voorwerpen worden impuls en energie uitgewisseld.

Bob heeft nieuwe waterenergie ideeën opgedaan en probeert met stromend water een lamp te laten branden. Hij vangt regenwater op met de dakgoot, trechters en een paraplu en laat een rad draaien, dat een dynamo aandrijft. Hij is supertrots als hij ziet dat het lampje gaat branden.

De kracht van water: Elektriciteit die wordt opgewekt door de kracht van stromend of vallend water heet waterkrachtenergie. Om waterkrachtenergie op te wekken is een turbine nodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten