maandag 27 mei 2024

Finny en Bob gaan off-grid (7)

Pluto

Ze zijn niet alleen. Sinds 2006 is Pluto geclassificeerd als dwergplaneet en dat werkt als een magneet op kleine vliegende projectielen. Finny en Bob zijn vooral geïnteresseerd in de Plutosfeer. Zou je er off-grid kunnen leven? Hoe warm is het daar? Zijn er al bewoners?
Ze zien voornamelijk nieuwsgierige toeristen. Net als de twee komen ze een kijkje nemen, een potje golfen en ’s avonds spacen ze als een speer naar huis.

Tiny Planet: Pluto is een dwergplaneet in de Kuipergordel, de voorlaatste zone van het zonnestelsel. De dwergplaneet is vernoemd naar de Romeinse god van de onderwereld, Pluto.

Het is zo koud op Pluto, dat je alleen in hyperthermosuits uit je ruimtevaartuig mag. Een voordeel: De oranje ijsballetjes zijn kneiterhard en voldoen prima voor het op alle planeten zo geliefde Planetgolf. Bob trekt snel z’n conclusies: ‘Om hier off-grid te kunnen leven moet nog wel wat fundamenteel onderzoek worden gedaan.’

Dit is de laatste energieke inspiratieplek voor Finny en Bob. Ze hebben veel geleerd over nieuwe energie, Finny zit vol ideeën voor z’n transformatie naar off-grid huisje.

De koude waarheid: Op Pluto is de gemiddelde temperatuur – 230 graden Celcius. De oppervlakte is 17 miljoen vierkante kilometer (Nederland is 41.850 vierkante kilometer groot).

Vlak voor de landing vliegen de twee langs een eiland met sirenen. De straaljaagvogel maakt een hoog piepend geluid. De klapperkrab klappert met z’n scharen. De Girafkortzaag laat een snerpend zaaggeluid horen. Het meisje met het mondorgel jengelt er dwars doorheen en de vismaestro probeert er een geheel van te maken.

Finny propt een dot was in z’n oren om te voorkomen dat hij onderweg naar huis z’n transitieplannen vergeet.

Verleidelijke feitjes: Sirenen zijn halfgodinnen uit de Griekse mythologie met het lichaam van een vogel en het hoofd van een vrouw. Sirenen verleidden hun toehoorders met gezang of geluiden die door mannen niet weerstaan konden worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten