maandag 29 april 2024

Finny en Bob gaan off-grid (1)

Finny Thow is een Tiny House op wielen, dat droomt van een transformatie naar mobiel off-grid huisje. Samen met z’n vriend Bob maakt hij een rondreis door Amerika om natuurlijke energiebronnen te onderzoeken, waarmee hij de volgende stap kan zetten naar volledige vrijheid en zelfstandigheid.tekst en illustraties: Marcel van Mierlo

Synchroonzwemmen

‘Om te beginnen wil ik me milieuvriendelijk verplaatsen en niet hangen achter een auto. Zou het wat zijn als ik me voortaan over het water verplaats op de rug van een walvis?’

Bob volgt Finny vanuit het jurybootje. Een bezoek aan het Maine-event ‘walvis synchroonzwemmen met Tiny Houses’ lijkt een uitgelezen kans om duurzaam vervoer van Tiny Houses over water te onderzoeken. Hij ontdekt nog geen grote mogelijkheden voor deze nieuwe vorm van vervoer.

Walvis wisdom: De grootste walvis is een blauwe vinvis, die 30 meter lang kan worden. De kleinste walvissen zijn de Nieuw-Zeelandse Hector- dolfijn en de Vaquita-bruinvis. Ze zijn ongeveer 1,5 meter lang, iets korter dan de bruinvis.


Wally is croupier en de sterkste walvis van de familie. Hij is te lomp voor walvis synchroonzwemmen, maar wel een waardevolle kracht bij de lokale stroomvoorziening. Bij oceaan-roulette geeft hij de roulettedraaischijf een flinke zwieper. De dynamo, die wordt aangedreven door de schijf, voorziet heel Maine van stroom. Or-Careltje kijkt bewonderend toe, terwijl hij de zee van nieuwe golven voorziet.

‘Een kansrijk concept’ murmelt Bob. Hij overweegt iets vergelijkbaars met z’n hometrainer en de straatverlichting in de wijk. 

Orka Orakel: De orka is het grootste dier uit de familie van de dolfijnen. Vrouwtjesorka's worden gemiddeld 50 jaar oud, maar kunnen ouder dan 80 jaar worden.

Bij de prijsuitreiking van het synchroonzwemmen valt het Finny op dat de golven, van de springende walvis, de boten behoorlijk laten rocken. ‘En je hebt natuurlijk ook nog getijden, waarmee je energie kan opwekken. Misschien is dit wel een plek, waar je zelfvoorzienend kan leven.’

Goeie Getijden: Getijdenenergie is een duurzame vorm van energieopwekking. Het is precies te voorspellen hoeveel energie wordt opgewekt, omdat bekend is wanneer het eb en wanneer het vloed wordt.Geen opmerkingen:

Een reactie posten