zondag 12 mei 2024

Finny en Bob gaan off-grid (4)

 

Tekst en illustraties: Marcel van Mierlo

Olifantilator

Een paar windtrechters op de bergwand en mega veel windmolens in het veld vangen de wind op. Dynamo’s maken er elektrische energie van, die wordt gebruikt om een gigantische windmachine aan te jagen, die weer zorgt voor extra wind. Al bij een klein briesje werkt het zichzelf versterkende systeem fantastisch. Als de wind te hard is, wordt de overdruk naar de wolken geblazen met een soort toeter.

Bob heeft de luchtballon opgeblazen en is aan boord geklommen. Voorzichtig rijdt Finny naar de toeterplaats. ‘Laat de grondankers maar los!’

Luchtige info: Windenergie is energie die wordt gewonnen door de bewegingsenergie van lucht (wind) om te zetten in een bruikbare vorm. Als de energie op een afgelegen locatie wordt opgewekt, kan met de elektriciteit waterstof worden gemaakt, een goede energietransporteur.

Onderweg komen de twee Flimmy en Frimmy tegen, die ook aan het ballonvaren zijn. Ze hebben een mooie oplossing gevonden voor windstille dagen. De olifantilator is een vernuftig stukje moderne techniek dat kan blazen tot windkracht 5. Hij werkt op een compressortje en kan eenvoudig worden vervoerd. De olifantilator is mateloos populair bij zeilevenementen, maar ook magician Walter Watch gebruikt hem graag in z’n shows in Las Vegas.

Dunkelflaute: In de energiesector wordt een periode waarin weinig tot geen energie kan worden opgewekt door middel van wind en zonlicht, wegens gelijktijdig optredende duisternis en windstilte, aangeduid als Dunkelflaute. De woorden ‘Dunkelheit’ en ‘Flaute’ zijn samengevoegd.


Air Beach is uitgelopen voor de ballonlanding. Op de tribune zitten een paar lokale wervelwinders om de feestvreugde te verhogen. Wervelwinders hebben een setje vliegers in de hand en bij een windvlaag jumpen ze onder luid gejoel over het publiek heen.

‘Eyes on the landing spot, Finny!’ Maar Finny heeft vooral oog voor de prachtige vlechten van het ijskraampje op het strand. Al wegdromend weet hij nog net de verkeerstoren te ontwijken.

Hogere Kite Kunde: Hoe hoger je de lucht in gaat, hoe hoger de windsnelheid is. Daar kan je gebruik van maken met vliegers, die zo’n 400 meter de hoogte in gaan en vast zitten met een kabel aan een generator. De trekkracht van de vlieger in de wind drijft de generator aan, die elektriciteit produceert.
2 opmerkingen:

  1. De meeste grote ideeën worden geboren in de literatuur. Ik voorspel een grote toekomst voor de olifantilator, al dan niet in combinatie met een hoge kite!

    BeantwoordenVerwijderen