maandag 6 mei 2024

Finny en Bob gaan off-grid (3)


tekst en illustraties: Marcel van Mierlo

Onderwater jeu de boules

‘The proof of the pudding remains in the eating’. Finny hanteert de levensfilosofie ‘learning by disaster’ en laat geen kans voorbijgaan om zijn palet aan levenservaringen uit te breiden. Onderwater jeu de boules heeft hij nog nooit gedaan, dus hij denkt dat hij het wel kan. Het spel kan misschien wel nieuwe inzichten bieden in hun zoektocht naar de kracht van stromend water.

De jeu de boules ballen blijven maar bewegen door de sterke stroming. Ook Bob heeft moeite om te blijven staan. Mikken en in balans blijven is niet te doen. Finny is juist in het voordeel met z’n handige zwemvliezen en wint weer op z’n sloffen.

Water wint: De waterkrachtcentrale van Annapolis Royal (Nova Scotia) was de eerste en enige getijdencentrale van Noord-Amerika. De centrale leverde dagelijks zo’n 80-100 MWh aan elektriciteit, genoeg om 4500 huishoudens van stroom te voorzien.

De terrasstoelen blijven leeg, het is veel te warm. Natuurlijk, de palmbladeren bieden schaduw, de speciaal aangelegde douches sprayen een verkoelende nevel en je kan een ventilatortje aansluiten op de bomen, die elektriciteit geven met hun zonnepanelen. Maar 45 graden Celcius is zelfs Finny, die supergoed is geïsoleerd, te gortig.

Onder de grond is gelukkig een mega winkelcentrum dat gebruik maakt van de lagere temperaturen, die je nu eenmaal onder de grond hebt. Het uitzicht is wel heel erg teleurstellend voor een dagje naar het strand, maar ook daar is een oplossing voor. Met een trapje klimt Bob naar een van de open strandkoepeltjes en heeft zo z’n eigen uitkijkpost op het strand.

Koele kerngetallen: De 'ongestoorde' bodemtemperatuur tussen de 2 en 200 meter diepte ligt in Nederland ongeveer tussen de 8 °C en 14 °C (met ongestoord wordt bedoeld: zonder dat er gebruik wordt gemaakt van bodemenergie).


Klem zitten is nooit leuk. Niet tussen de deuren van de tram, niet in een bankschroef en ook niet in het poortje van een Sequoia boom. Met een auto kan je prima door de poortjes in de bomen, maar een Tiny House on Wheels is net een beetje breder.

Bob is gelukkig handig met achteruit rijden. Met veel respect voor de imposante sequoia en het zweet op z’n rug manoeuvreert hij Finny terug naar een vrije staplaats.

‘Zou dit een plek zijn om off-grid te wonen?’ vraagt Finny
‘Te veel schaduw en de bomen vangen te veel wind!’

Super Sequoia: De mammoetboom of reuzensequoia (Sequoiadendron giganteum) is een boom uit de cipresfamilie (Cupressaceae), die je vindt in Californië. Het is de zwaarste boom ter wereld. De grootste mammoetboom is General Sherman met een hoogte van ruim 83 m en een omtrek van 31 m bij de bodem.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten