woensdag 22 mei 2024

Finny en Bob gaan off-grid (6)

Paardenkermis

Paarden waren ooit grote energieleveranciers. Ze trokken karren door de straten, schepen over de rivieren en ploegen door de akkers. Om het paard te eren heeft Ivan Hortsjik een klein kermisje gebouwd in Merry Town. Je kan er je eigen stokpaardje berijden, rodeorijden op een hobbelpaard, paardvoltigeren en in een handaangedreven draaimolen rondjes draaien op houten paarden.

Paarden prestaties: 1 pk is gelijk aan ongeveer 736 watt – het vermogen dat nodig is om een massa van 75 kg in 1 seconde 1 meter verticaal op te tillen. Hoewel pk staat voor paardenkracht, komt 1 pk niet overeen met de energieprestatie van een paard. Een paard heeft namelijk 2,5 tot 10 paardenkrachten.

Hernieuwbare energie kan ook uit jezelf komen: ‘Als ik maar genoeg eet, drink en fitness, fiets ik op zeker de elektriciteit van m’n hele huis bij elkaar.’ Bob is altijd vol vertrouwen over z’n eigen mogelijkheden.

In de fitnessruimte van Gym City fietst hij zich een slag in de rondte op de hometrainer. Fiona en Finny wekken extra energie op door een lopende band in beweging te brengen.

Aan het eind van de work-out is er net genoeg energie verzameld om in de magnetron een voedzame sportmaaltijd op te warmen. ‘Dat was goed voor m’n conditie, maar geen oplossing voor de transitie.’

Gespierde taal: Het potentieel van menselijke spierkracht wordt bepaald door: de mens zelf, de duur van de inspanning, en de mechanische hulpmiddelen. Onze benen zijn ongeveer vier keer sterker dan onze armen. Een mens op een stationaire fietsmachine kan meer energie leveren (75 tot 100 watt) dan met een handslinger (10 tot 30 watt).

‘Zou er nog een gebied bestaan zonder apparaten en hulpmiddelen, zoals in de oudheid? Misschien een pijl, een boog of een bijl, maar zonder machines?’

Bob droomt voor zich uit. Hij zoekt nog altijd naar nieuwe oplossingen voor een off-grid leven.
‘Ik heb wel eens gelezen over een bos in Slopenïe, waar een bouwbedrijfje actief is met alleen maar multitask-dieren. Ze werken zonder stroom of mechanische hulpmiddelen. Boor de wolf heeft standaard een boor bij de hand, Coco de drilkrokodil een drilboor, en Hammy de hamerhaai heeft een neus zo krachtig als een smidshamer. Vooral in slopen zijn ze goed.
Het kan ook zijn dat ik het heb gelezen in een stripverhaal.’

Een steengoed idee: Otters gebruiken stenen om bij hun eten te komen. Ze vissen schelpen en slakken op van de zeebodem en leggen die op hun buik. Daarna hameren ze het pantser met hun steen open om het vlees dat erin zit te pakken te krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten