donderdag 16 mei 2024

Finny en Bob gaan off-grid (5)

Fiona

Energie kan ook stromen tussen personen, heeft Finny geleerd van z’n wijze grootmoeder Flammy. ‘Als je liefde en aandacht geeft aan een ander, dan geef je energie.’ Hij moet eraan denken nu hij in de azuurblauwe ogen van het ijskraampje kijkt. ‘Thermostaatje kan nog wel wat verder naar beneden,’ grapt Bob, die in de gaten heeft dat Finny smelt.

‘Ik ben Fiona. Overdag verkoop ik ijsjes op het strand. ’s Avonds geef ik tapdansles in de duinen. Wil je een privé-lesje?’ Finny knikt van ja. Het wordt een bijzondere avond, waarbij veel energie wordt gewisseld. Finny’s aircootje gaat naar de hoogste stand en Fiona voelt het citroenijs smelten in haar bakken.

IJsWijs: Je kunt schepijs het beste bewaren bij -18 °C. Een goede temperatuur om ijs te serveren is tussen de -15 en -12 °C. Het is dan lekkerder en minder hard.

Daar staat hij dan, met een knikkerkap op z’n hoofd bij knikkercollege ‘Gran Canyon marblecompetition’.
‘Ik ben een ongelofelijke knikkerkampioen’, lacht de Amerikaanse marblechamp Rick.
‘Als je onze competitie wint, kronen we je tot knikkerkanjer van de maand.’
Dat ziet Bob wel zitten, zo’n typisch Amerikaanse volkssport, die ook nog op zijn favoriete jeu de boules lijkt. Na een uur knikkerklas mogen ze al los en Bob blijkt talent te hebben.
Hij kan hard gooien en goed mikken. Bijna al z’n knikkers belanden tussen de drie rode boeien.

Kinetische kennis: De kinetische energie van een bewegend lichaam is gelijk aan de arbeid die nodig is om het lichaam, vanuit rusttoestand, in de toestand waarin het verkeert te brengen.

‘Iedereen heeft het grondrecht op een eigen stuwmeer’ is het persoonlijke motto van Fiona.

Naast de Hoover Dam heeft ze een meertje voor zichzelf uitgehakt en een extra meertje gemaakt voor gasten. Het waterrad zorgt voor permanente elektriciteit, zodat haar ijskast altijd werkt en ook de gasten 100% off-grid kunnen leven.

Een dam en meer: De Hoover Dam werd gebouwd tussen 1931 en 1936 en reguleert de waterstroom van de Colorado River. De aanleg van de dam had als voornaamste doel: betrouwbare watertoevoer en goedkope elektriciteit voor het omringende woestijngebied.
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten