maandag 29 maart 2021

 Finny en Bob, dwars door Afrika

Deel 7 Tada, Tugela watervallen

Finny Thow is een reislustig klein huisje op wielen. In dit verzonnen verhaal trekt Finny met zijn vriend Bob Spacious dwars door Afrika op zoek naar de mooiste plekjes en spannendste avonturen.

The Three Tails krijgen een lift

Hercules en Hermes zijn net op tijd terug van hun Europa rondreis om aan te sluiten bij de bonte avond.

“Wat een goed boekje heb je ons meegegeven voor onze Europese reis. Echt een aanrader”, fluistert Hermes Bob in z’n oor voordat hij samen met Hercules het podium beklimt. Met blauw-wit gestreepte jurkjes en een lichtgroen gebreid mutsje playbacken de olifanten nummers van AC/DC. Hilarisch, met die grote wapperende oren.

Met tranen in hun ogen nemen de Mowgli’s afscheid. Commissaris Bruin en meester Guillaume vallen elkaar nog een keer brullend van het lachen in de armen. Hun bonte avond act was episch. Bruin had z’n armen door de mouwen van Guillaume’s overhemd gedaan en hem zo een bord vla gevoerd. Net alsof Guillaume zelf zat te eten, maar dan met heel veel gele smurrie in z’n neus. Die blijven elkaar zeker mailen en zijn vrienden voor het leven.

“Hakuna Matata, pas goed op het park en bedankt voor de experience.”

Finny laat z’n rem langzaam los en Bob brengt de 4wd in beweging: Op weg naar Zuid-Afrika.

Bij de poort staan drie rare snuiters met lange staarten. Bob herkent ze gelijk. The Three Tails. Timo, de zanger, heeft z’n duim in de rijrichting geplaatst.

“Ze willen een lift Fin, ik neem ze mee, gezellig.”

Timo, Tomo en Robbie blijken aangenaam gezelschap. Na het Bongo festival hebben ze nog zitten doorjammen met de andere festivaldeelnemers en ook onderweg naar huis zitten ze nog vrolijk na te jammen.


Chillen bij de Tugela Watervallen

In ruil voor de life music tijdens de road trip brengt Bob The Three Tails tot aan de deur van hun woning. Ze wonen prachtig in een 5 kamer appartement in Durban met een altijd woeste zee op loopafstand. Bob heeft wel zin in een duik, maar merkt al snel dat de zee hier de baas is met z’n sterke stroming en hoge golven. Zijn salto’s zien er erg grappig uit, maar Bob kan er niet om lachen. Behoorlijk geschrokken en onder de blauwe plekken waggelt hij naar het appartement en heeft een middagje nodig om bij te komen. Finny speelt met The Tails nog een potje Ticket to ride.

“Dat is even wat anders Fin.”

Na de drukke jungle dagen in Botswana kan Bob extra genieten van de oase van rust, die ze ervaren aan de voet van de Tugela Watervallen. Geen schoolklasje, geen muziekfestival, geen big five, gewoon stilte en de onbeschrijfelijke schoonheid van de Drakensbergen.

Ze maken alleen een uitstapje naar het 'Drakensberg Boys Choir'. De jongens zijn 9 tot 15 jaar oud en zingen een klassiek, jazz, pop en Zuid-Afrikaans repertoire.

Bob weet niet wat hij meemaakt:

“Dit zou iedereen moeten horen, ik haal ze naar Nederland!” 

Uit het grote boek over internationaal natuurgeweld: Tugela Falls (Afrikaans: Tugela waterval) is een 948 meter hoge waterval bij de Tugelarivier bij Mont-aux-Sources, een bergpiek in de Drakensbergen, KwaZoeloe-Natal in Zuid-Afrika. Het is de op een na hoogste waterval in de wereld, maar in de droogteperiode valt er bijna niks uit de waterval. De waterval bestaat uit vijf vallen met de hoogste enkele val van 411 meter.

Quizvraag: Wat is de hoogste waterval ter wereld?

Antwoord: Met 979 meter hoogte is de Ángelwaterval in Venezuela de hoogste waterval.


Zulu dansers en een papwiel
 

“Ik vind het een mooie taal, Zuid-Afrikaans,” glimlacht Bob onderweg naar Kaapstad.

“Als je goed luistert, kan je het zelfs wel begrijpen, maar er zitten instinkers tussen.”

Bob vindt zichzelf een talentalent en heeft zich verdiept in het Zuid-Afrikaans. Hij deelt z’n opgedane kennis met veel plezier met Finny.

“Een seekoei is bijvoorbeeld geen zeekoe, maar een nijlpaard en een kameelperd is geen nieuwe diersoort, maar een giraf.”

Finny moet gniffelen.

“Een verkleurmannetje is een kameleon en een herbivoor wordt hier een plantvreter genoemd.”

Bob overtreft zichzelf qua grappig. Finny is een en al aandacht.

 

“Hee, en daar rijdt een bromponie.” roept Bob, die overmoedig wordt als komediant.

Finny heeft de scooter in de peiling, maar hoort tegelijkertijd een band klappen van de 4wd. Het huisje begint te slingeren en de banden te piepen.

“Pffff, goed gestuurd, Bob!”

De wagen staat aan de kant. Bob heeft de combinatie maar net op de weg kunnen houden en veegt het zweet van z’n voorhoofd.

“Met de reserveband redden we het wel tot een Zuludorpje.”

Terwijl de vrienden genieten van de Zulu dansers, wordt hun papwiel (lekke band) geplakt. Bob weet de sfeer nog te verhogen door z’n bekfluitje (mondharmonica) erbij te pakken en wat liedjes van Dylan mee te blazen.

Wat moet je weten van Zoeloes?

De Zoeloes vormen de grootste bevolkingsgroep van Zuid-Afrika. Ze leven voornamelijk in de provincie KwaZoeloe-Natal en hun totale aantal wordt geschat op zo'n 12 miljoen. Ze staan bekend als een (voormalig) machtig krijgersvolk.

Hun taal, het Zoeloe, behoort tot de Bantoetalen. In het Zoeloe betekent Zoeloe ‘hemel’ of ‘lucht’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten