Finny en Bob, dwars door Afrika
Deel 3 Zeilen op de Nijl
Finny Thow is een reislustig klein huisje op wielen. In dit verzonnen verhaal trekt Finny met zijn vriend Bob Spacious dwars door Afrika op zoek naar de mooiste plekjes en spannendste avonturen.
Door de Sahara met Sara en Sanna |
“De Sahara is ongeveer 215 keer zo
groot als Nederland.”
Bob is zo blij als hij weetjes kan spuien over de omgeving. De 4wd hebben ze achtergelaten, gewoon te gevaarlijk om de woestijn te doorkruisen met een roestige bak. Twee koene kamelen, de tweelingzusjes Sanna en Sara, hebben de rol van de 4wd overgenomen. Moeiteloos stappen ze door het zand, terwijl Bob in het gekoelde huisje de route in de gaten houdt.
“Over drie maanden zien we pyramides.”
Genoeg tijd om de historie van de Sahara wat diepgaander te bestuderen. “Zoveel zand, was dat altijd al zo?” vraagt Finny op de 43ste dag van de woestijnreis, plots uit het niets.
Bob zoekt het antwoord in z’n uitgebreide reisbibliotheek, een sinaasappelkistje boeken dat altijd meegaat op lange reizen. ‘Zand in opmars’ en ‘Sahara, Wüste lebt’ zijn favoriet. Met wat gedegen research komt hij erachter dat de Sahara ooit veel groener was en het dierenleven in een ver verleden veel uitbundiger. Rotstekeningen tonen krokodillen, nijlpaarden, neushoorns, giraffes, leeuwen, wilde ezels, antilopen, gazellen en zelfs olifanten.
Een klimaat weetje:
De Sahara (Arabisch: الصحراء
الكبرى) is de grootste woestijn ter wereld. De naam is afgeleid van het
Arabische woord sahra, dat woestijn betekent (‘verzin het maar’). Doordat de
moesson zich in bepaalde perioden noordelijker manifesteert dan in andere jaren,
worden duizenden jaren van droogte afgewisseld met duizenden jaren vochtiger
weer in de Sahara.
De pyramides van Cheops en Chefren |
Na drie maanden zand en twaalf verdwaalde cactussen doemt in de verte een robuust bouwsel op. Sara en Sanna spotten het driehoekige bouwsel als eersten, maar de felle zon maakt het moeilijk om te zien wat het is. Een enigszins puntige vorm en behoorlijk groot. Sanna graaft in haar geheugen, heeft ze zoiets wel eens eerder gezien?
“Eureka, een groepje pyramides bij elkaar, hé Sara, ha Sara, wat gezellig. Daar kunnen we vast verse groenten en fruit vinden.”
Tussen de pyramides van Cheops en Chefren vinden de dames een schaduwrijke plaats in de buurt van de shoarma foodtruck. Terwijl Finny z’n pootjes uitdraait in het harde zand, zoekt Bob water en scoort een paar broodjes. Natuurlijk vergeet hij zijn vriendinnen niet. Monter en fris als altijd waggelen de twee kamelen naar de picknick plek: “Ho Sanna, hier is het al, tijd voor een lekkere lunch.”
Wiki waarheid: Een pyramide met
een driehoek als basis heet een simplex. Een personeelsbestand van 10.000
arbeiders gedurende ongeveer 30 jaar was nodig om een pyramide te bouwen. Cheops
was tot aan de voltooiing van de kathedraal van Lincoln in 1311, met haar 146
meter het hoogste gebouw van de wereld.
Felucca's op de Nijl |
Wow, wat een oorverdovende hoeveelheid ondergrondse kamers, steile gangen, donkere grafkamers, lange schachten en boeken met informatie over farao’s en schatten. Na de vermoeiende pyramide week lonkt het water van de Nijl, wat verkoeling en geestelijke ontspanning. Bob heeft de lokale Felucca koning van Caïro bereid gevonden een paar dagen met ze te gaan zeilen.
Als ze ’s ochtends om 7.15 uur klaar staan op de steiger kan de reis beginnen. De schipper staat al te wachten met z’n bootsman en de kok. Ze glimlachen lief, hun Engelse vocabulaire beperkt zich tot: good morning, relax, look out en sleep well.
De reis blijkt een totaal nieuwe reiservaring voor de vrienden, die toch best wat van de wereld hebben gezien. Super basic is een understatement. Toch beleven ze de tijd van hun leven. Met een zeilboot op de Nijl waan je je in een stilteklooster. Zo nu en dan een kwetterend vogeltje, maar dat is het dan ook. De kok, op z’n knietjes, op het dek met een eenpittertje, blijkt sterrenwaardig.
Zeilkennis: De Felucca is een
vertrouwd beeld op de Nijl. De traditionele houten zeilboten zijn herkenbaar
aan hun grote Latijnse zeilen. Vroeger werden de boten gebruikt om goederen
zoals zaden, waterkruiken, graniet en grondstoffen voor de porseleinfabrieken
te vervoeren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten