maandag 8 maart 2021

 FINNY EN BOB, DWARS DOOR AFRIKA

Finny Thow is een reislustig klein huisje op wielen. In dit verzonnen verhaal trekt Finny met zijn vriend Bob Spacious dwars door Afrika. De vrienden bezoeken de mooiste plekjes en beleven spannende avonturen.

 

Routekaart, Finny en Bob dwars door Afrika

De komende weken wordt steeds een afzonderlijk deel van de spectaculaire rondreis gepubliceerd:

1                Hakuna Matata                              

2                Waterdragers van Marrakesh

3                Zeilen op de Nijl

4                Wildpark ‘Het Slurfje’

5                Stokstaartjes stelen de show

6                Nijlpaardje prik

7                Tada, Tugela watervallen

8                Ghostwriter Gerard uit Uitgeest

 Deel 1 Hakuna Matata

 

7 setjes jeu de boules ballen

 “5, 6 en dat is 7.“

Voor iedere ondergrond en ieder verschillend weertype heeft Bob een apart jeu de boules setje. Iets meer reliëf, wat diepere groeven, een zachte topcoating of lichtgevend voor de avondwedstrijden. Finny beperkt zich tot een setje felgekleurde plastic ballen, waarmee hij al speelde als kind en ergert zich kapot aan Bob’s aanstellerige voorbereiding.

“Genoeg Bob, kappen nou, berg je ballen op en rijden.”

 Vlak voor vertrek kan de vriendschap tussen het rijdende huisje en zijn vaste reisgenoot nog onverwacht schuren. Finny heeft een aangeboren aanleg voor jeu de boules. Je kunt hem best een natuurtalent noemen. En dat trekt Bob niet echt lekker. Gelukkig volgt meestal snel een begripvol schouderklopje en een schopje tegen de linker band, een low five.

“Alles goed en vast, amigo.”

De 4wd schakelt naar z’n eerste gear en ze zijn onderweg.

“Hakuna Matata, Bob.” 

Handig om te weten:

Bij jeu de boules is het de bedoeling de ballen zo dicht mogelijk bij een klein balletje (but) te werpen. De werptechniek is onderhands en kan variëren: rollen, halfhoog, hoog.

Hakuna Matata is een term uit het Swahili die zoiets betekent als "geen zorgen" of "wind je niet op". Letterlijk vertaald luidt de uitdrukking: "er is/zijn geen" (hakuna) "problemen/moeilijkheden" (matata).

In de verte ligt het heiige Casablanca

Zeer gewaardeerde lezer. Op dit punt zou ik kunnen kiezen voor een gedetailleerde en fleurige beschrijving van het eerste deel van de reis door Europa naar Afrika, inclusief eindeloze zomerwarme files, okergele en violette vergezichten, geurende lavendel, knapperige rognons en sappige agneau de veau. Sorry, wilt u meer leren over Europese places to be, dan is de vermaarde reisgids Finny en Bob ontdekken Europa misschien iets voor u.

In Cádiz ligt een flinke veerboot klaar. Ruimte genoeg en op de punt is nog een prachtige plek, met uitzicht.

Na een zacht zoemende windstille oceaantocht, pakt Bob z’n verrekijker en valt vanzelf in z’n rol van reisleider als hij in de verte het heiige Casablanca ziet liggen: “Casablanca betekent in het Spaans wit huis. De stad heeft ruim 4 miljoen inwoners en is daarmee de grootste stad van Marokko en de belangrijkste haven van het land.” Z’n maandenlange voorbereiding is niet voor niks geweest, het rode reismapje is altijd voor de grijp in z’n handige heuptasje.

Leeshulp: De veerboot van Cádiz naar Casablanca bestaat alleen in de wereld van Finny en Bob.


Raise again and I'm all-in

Bob’s pak komt een keer per jaar uit de groene plastic kostuumzak. Beetje muffig, wat verkreukeld en de kleuren beginnen duidelijk aan helderheid en kracht te verliezen. Het kan nog net of eigenlijk net niet. Hopelijk laten ze hem binnen in het casino. Die afgetrapte reisgympen nog even verruilen voor 25 jaar oude brogues. 

“We proberen het gewoon.”

Met gezonde overmoed wisselt Finny al z’n vakantie Euro’s in voor speel fiches.  Glaasje martini en een glaasje grenadine rood voor z’n reisvriend. Die is vanavond de .…

 “Call, check, raise, raise again and I’m all-in.”

En ja hoor, het is Finnie’s geluksavond. De stapels fiches groeien net zo snel als het aantal fanatieke fans, dat zich luid schreeuwend om de tafel verzamelt. Wat een lekkere start voor een rondreis door Afrika. Binnen een uur verdrievoudigt het vakantiebudget.

“Vette jus, rien paraplu,” roept Bob uitgelaten om toch ook iets toe te voegen aan deze succesvolle Finny avond.

Voor de Casablanca liefhebber: De smalle straatjes van de Medina en de soeks van Casa Blanca zijn interessant en bijzonder. En ook de Nations Square, de Hassan II Moskee en de haven worden van harte aanbevolen, door de plaatselijke VVV.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten