maandag 22 maart 2021

Finny en Bob, dwars door Afrika

Deel 5 Stokstaartjes stelen de show

Finny Thow is een reislustig klein huisje op wielen. In dit verzonnen verhaal trekt Finny met zijn vriend Bob Spacious dwars door Afrika op zoek naar de mooiste plekjes en spannendste avonturen. 


Zingende stokstaartjes onderweg naar Bongo


“Bobby, Bobby, Bobby!”

Bob is populair en de kinderen laten hem niet meer met rust. Levend Stratego tussen de wilde dieren is een doorslaand succes en de kinderen hebben het eind van het spel bijna allemaal gehaald. Naar meester Guillaume Boulangerie Rosier zijn ze nog op zoek. Maar dat komt ook vast goed. Die is heel goed met dieren, zegt ie altijd. 

“Morgen!”, schreeuwt Bob.

“Morgen!”, probeert hij nog een keer. Ze moeten wel luisteren, stelletje…..

“Tuig! Morgen gaan we naar het songfestival van Bongo.“

Ha, dat werkt, ze luisteren.

“Dus zorg dat je goed bent uitgerust en nu aan het corvee!”

De kinderen zijn door het dolle heen. Bongo songfestival is een mega tv-evenement en wordt rechtstreeks op de nationale televisie van Botswana uitgezonden.

 Onderweg naar het festival ziet het Mowgli klasje overal zingende stokstaartjes.

“Kijk, daar staat een koortje op een heuvel.”, roept Dikkie Dap.

De staartjes zingen meerstemmig de vermaarde safari kraker over de slapende leeuw. Bob herkent het liedje en blèrt het refrein met de kinderen mee:

“Awiembawee, awiembawee, awiembawee, awiembawee, awiembawee, awiembawee, awiembawee, awiembawee.”

 

The Three Tails wachten op de bus

Overal zie je muzikanten, die onderweg zijn naar de grote muziekhal, Bongo Center. Naast een gitaar spelende giraffe en een swingende zebra, ziet Bob vooral stokstaartjes. Die staan natuurlijk bekend als de meest muzikale Botswana bewoners, maar hij had toch ook wel een paar trommelende tijgers en fluitende flamingo’s verwacht. Misschien reizen ze incognito. Hij ziet op de bill boards dat de Bongo Gang ook gaat optreden. Dat wordt smikkelen en smullen. 

Bij de bushalte naar Bongo Center staan The Three Tails, nog zo’n beroemde band. “Ze maken Jazz-achtige country rock, meerstemmig en altijd a capella”, weet Bob, die gisteravond het programmaboekje uit z’n hoofd heeft geleerd.

“Ja, dat klopt en ze spelen ook altijd zonder begeleidende instrumenten, dus een soort barber singers, maar dan met een vleugje symfonische rapp.” zegt Finny, die ook wel eens iets over muziek heeft gelezen.

The Three Tails zingen hun laatste cover.

‘Het is de cirkel van het leven 

En het raakt ons allemaal

Door wanhoop en hoop

Door geloof en liefde

Tot we onze plek vinden

Op het pad tot rust komen

In de cirkel

De cirkel van het leven’

 

Bongo Gang zet de zaal op z'n kop

Het hoogtepunt van de avond, Bongo Gang in volle bezetting. De gitaristen Stefan en Stan, drummer Stoffel, bassist Stinker en zangeres Stientje zetten de zaal op z’n kop, ondersteund door de virtuoze bongo spelers: Ronnie, Koos en Sjonnie.

Finny heeft een loge plek gevonden naast het toneel. Het klasje van meester Guillaume, ze hebben hem helaas nog niet gevonden, zit met Bob in het midden op de voorste rij te genieten.

“Bongo Gang rocks the stage!”

De giraffen waren niet slecht, de zebra best okay en de flamingo’s werden uitgefloten, maar gelukkig maakt de Bongo Gang alles goed.

Maar liefst drie en een half uur vult de Gang de zaal met het stampende ritme van betoverende bongonummers. De Mowgli’s gaan helemaal los en ook Finny gaat compleet uit z’n dak. Z’n trommelvliezen, die best groot zijn bij de familie THOW, trommelen vrolijk mee om de ritmesectie te ondersteunen.

Wiki wijsheid: Bongo's zijn kleine handtrommels die meestal per twee aan elkaar hangen en samen bespeeld worden. Bongo's worden gemaakt van hout of van fiberglas. Hout levert meestal een warme, volle en diepe klank. Dit is overigens wel afhankelijk van de houtsoort en de dikte van het hout. Fiberglas heeft over het algemeen een feller en krachtiger karakter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten