woensdag 10 maart 2021

 

Finny en Bob, dwars door Afrika

Deel 2 Waterdragers van Marrakesh

Finny Thow is een reislustig klein huisje op wielen. In dit verzonnen verhaal trekt Finny met zijn vriend Bob Spacious dwars door Afrika. De vrienden bezoeken de mooiste plekjes en beleven spannende avonturen.


Pleinplezier op Djemaa el Fna


“Het lijkt wel een filmset!”

Djemaa el Fna maakt grote indruk met haar eindeloze rijen marktkraampjes, fluisterende verhalenvertellers, roekeloze acrobaten en vrolijke muzikanten. Het absolute hoogtepunt vormen de slangen, die uit een mand omhoog worden gefloten.

“You want a guide, very sheep?”

Een man in een lang wit gewaad port Bob net iets te hard in z’n zij.

“Of course, please show me your town!”

Nagenietend van de broeierige pleinsfeer dompelen de vrienden zich onder in een kronkelende soek, die aan het plein grenst. Parfums, olietjes, hebbedingetjes en geknoopte kleden. Voor ze het in de gaten hebben, is de onderhandeling al afgerond, is Finny een kleurig kleedje rijker, en ploffen ze neer op een dakterras met uitzicht op Djemaa el Fna, onder het genot van een potje thee en een onwijs zoet koekje.

“Thanks for the tip, Mr. Guide, was it included?”

Bonusinformatie: Marrakesh (of Marrakech) (Arabisch: مراكش, Berbers: ⵎⴰⵔⴰⴽⴻⵙ) is een stad in het westen van Marokko, hoofdplaats van de gelijknamige provincie en heeft ongeveer 1.000.000 inwoners.

 

Handige waterdragers

De waterdragers die op het plein in Marrakesh rondlopen zijn prachtig om te zien, in hun traditionele klederdracht. Dat vraagt om een vakantiefoto. En dat weten de waterdragers dan weer, de handige rakkers. Ze vragen zomaar een paar tientjes voor een keertje klikken. Bob is alert en maakt vooraf een prijsje: 

“We give you 2 Euro together total and not one penny less.”

De autodidact vreemde talen kan gelukkig altijd terugvallen op zijn Hollandse handelsgeest.

Op een terrasje in de soek wordt origineel Marokkaans eten geserveerd. In z’n rode mapje vindt Bob een leuk stuk over Tajine: ‘Een tajine (Arabisch: طاجين) is oorspronkelijk een aardewerken stoofpot. De gerechten die ermee worden gemaakt, ontlenen er tevens hun naam aan. Tajine is een van de bekendste gerechten in de Marokkaanse keuken.’

“We gaan aan de Tajine, Fin.”

Finny, die meer van de klassieke Hollandse keuken houdt, vraagt de chef een zelf meegebracht frikadelletje in het vet te gooien.

 

Pleisterplaats Quarzazate

Van Marrakesh naar Ouarzazate genieten de vrienden van steile wegen, bijzondere rotsformaties en fantastische uitzichtpunten, met als hoogtepunt de Tizi-n-Tichka bergpas, de hoogste bergpas van Afrika. Het landschap verandert van groen naar bruin en rood. Gelukkig heeft Bob z’n oude vertrouwde 4wd weer opgekalefaterd. In de laagste versnelling toeren ze lachend en zingend over de bergtoppen.

Onderweg passeert het stel betoverende berberdorpjes, waar de wapperende djellaba’s vriendelijk groeten. Aït-Ben-Haddou is het bekendste dorpje. Dit was de filmset van Game of Thrones, Gladiator en Lawrence of Arabia. De filmische omgeving inspireert Finny:

“Ik ben het paleis van de sultan.”

“Breng me versnaperingen en uhhm lekkere drankjes enzo.”

Het is tijd om de handrem erop te trekken en een plekje te zoeken voor de overnachting.

Tourist information: Een djellaba is een lang, los vallend gewaad met lange mouwen en vaak een soort capuchon. Het wordt tot op de enkels gedragen en heeft meestal een neutrale kleur. Het gewaad wordt met name in Marokko door mannen en vrouwen gedragen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten