maandag 30 maart 2020

Finny en Bob ontdekken Europa 

deel 4: Marcio Marotti"Die allesbrander is geweldig." Finny heeft de hele nacht kunnen genieten van de smeulende kooltjes met op de achtergrond de fluitende uilen. Zo te horen is de boomklever ook wakker geworden. "De hoogste tijd om m'n trapje uit te klappen en een plens water over m'n dak te gooien. Wake up, Fin, op naar het meer van Scutari."

De route naar Scutari is adembenemend. Veel kleine weggetjes langs steile berghellingen, veel hobbels, veel kuilen en heel veel zand. Bob en Finny moeten hard werken om alle tegenliggers veilig te passeren op veel te smalle paadjes en haarspeldbochten door te komen zonder te scharen. Maar de beloning is groots, wat een prachtig meer. "Het grootste van de Balkan!", roept Bob, die de rol van reisleider weer vol enthousiasme op zich heeft genomen en die ochtend nog even het rode reismapje heeft bestudeerd.
"Eerst eten of eerst langs de tourist information?"  Bob weet het antwoord al en even later staat de plaatselijke stadsgids met grote armgebaren en een brede glimlach uit te leggen, waar ze terecht zijn gekomen: "Het Meer van Scutari ligt op de grens van Montenegro en Albanië en heeft een oppervlakte van minstens 368 km². De waterstand van het meer kan sterk variëren. In dooi tijd kan het meer wel groeien tot 540 km²." En wat betekent dat als de klimaatverandering zo door gaat, denkt Bob. "We noemen ons meer in Albanië: Liqeni i Shkodrës en in het Servisch is het Skadarsko jezero.  Jullie hebben geluk, want  vanavond is het jaarlijkse dorpsfeest met om tien uur een speciaal optreden van Marcio Marotti."

Onderuitgezakt met een koud biertje genieten de vrienden van Brodet, een vissoep van sardientjes en Proja, en maïsbrood, gemaakt van polenta. De stemming begint er al aardig in te komen. Dorpsbewoners worden losser in de heupen en omhelzen elkaar innig, alsof ze elkaar jaren niet hebben gezien. "Il mio migliore amico". De barkeeper, Luca Caprese, heeft een cd van Marotti gevonden en vult het dorpsplein met bekende opera melodieën.
"La donna è mobile
Qual piuma al vento
Muta d'accento
E di pensiero"


De biertjes worden bijgevuld en bijgevuld en ook de lokale likeurtjes smaken goed. Bob is wel wat gewend en ziet glimlachend hoe Finny wiebelt op z'n wielen. Van de opwinding heeft hij zijn dak open gezet voor extra frisse lucht en Bob weet dat het nu niet lang meer duurt, voordat we een rollend huisje de Lambada zien dansen. En ja hoor, het laatste pootje wordt ingedraaid en Finny gaat los. Z'n linker en rechter knipperlicht knipperen om beurten en z'n bandjes piepen van het snelle draaien.

Even na tienen, na wat geruis op de speakers, houdt iedereen z'n adem in. Het hoogtepunt van het feest: "ladies and gentlemen, please give him a big hand, the one and only Marcio Marotti." Daar staat de wereldberoemde bariton. Nog een grote hap verse lucht en hij zet z'n eerste aria in, wat een avond:
"La donna è mobile
Qual piuma al vento"wordt vervolgd

Finny Thow is een reislustig klein huisje. Met zijn vriend Bob Spacious gaat  hij op zoek naar de pareltjes van Europa
Finny en Bob ontdekken Europa is een feuilleton van LEVEN in Tuinen, geschreven en geïllustreerd door Marcel van Mierlo. Iedere gelijkenis met bestaande personen of Tiny Houses berust op toeval.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten