donderdag 26 maart 2020

Finny en Bob ontdekken Europa 

deel 3: Panoramic Views in Slovenië

Bob heeft enthousiaste verhalen gehoord over Bled en kan niet wachten om in een bootje te springen en het meer te verkennen. Maar eerst een croissantje met jam en wat Zwitserse strooikaas op een toastje met veel boter. Als Finny alle pootjes heeft ingedraaid en de kabel heeft ingeplugd in de roestige Rover kunnen ze op weg naar hun nieuwe bestemming.


"Wat je echt niet mag missen is Spielberg bei Knittelfeld", heeft Susanne, een bevriende collega, nog vlak voor hun vertrek gezegd. "Een prachtig dorpje met het gezelligste pleintje van Europa. Maar vertel het niet door, want niemand kent dit dorpje en dat moeten we zo houden." En dat is precies wat Bob zoekt. 


Onderweg verandert het landschap, het wordt rauwer en rotsachtiger en de wegen worden smaller. Finny krijgt het Spaans benauwd met z'n bandjes langs het randje van de afgrond. Met zweet op z'n ramen en veel te droog vet in z'n wiellagers, rolt hij zo goed en zo kwaad als het gaat over de zanderige paadjes. Gelukkig is Bob te vertrouwen. Juist op dit soort uitdagende bergweggetjes is hij op z'n best.


Na een lange en vermoeiende tocht strijken de twee neer op een parkeerplaats met Panoramic View. Het meer van Bled ligt prachtig te glinsteren in de middagzon.  Bob pakt z'n tablet erbij: "Het meer van Bled is 2120 m lang en 1380 m breed. En in het meer ligt een eilandje met de Maria Hemelvaartskerk." Misschien een leuk roeitochtje voor vanavond? 
"Heb je nog even een doekje?", Finny zit onder het stof en ziet geen klap van het schitterende meer. "Rust jij nou maar uit, ik poets wel even." Liefdevol haalt Bob een natte lap en een trekkertje over het glas van zijn vermoeide vriend. "Zo, wij hebben een Civcekje verdiend." 


Finny blaast na het eten z'n banden op voor extra drijfvermogen en Bob haalt z'n roeiboot te voorschijn.. Op naar de Maria Hemelvaartskerk, of Cerkev Marijinega
Vnebovzetja, zoals de Slovenen haar noemen. Het kerkje stamt uit de 9de eeuw en herbergt prachtige fresco's en een gouden altaar. Ze zijn de enigen op het eiland en dwalen er twee uur rond voor ze het bootje weer opzoeken. "Toch wel koud zo op het eind van de avond." Terug op het land steekt Finny z'n allesbrander nog even aan voor de nacht.wordt vervolgd

Finny Thow is een reislustig klein huisje. Met zijn vriend Bob Spacious gaat  hij op zoek naar de pareltjes van Europa
Finny en Bob ontdekken Europa is een feuilleton van LEVEN in Tuinen, geschreven en geïllustreerd door Marcel van Mierlo. Iedere gelijkenis met bestaande personen of Tiny Houses berust op toeval.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten