zaterdag 1 februari 2020

The Light Shed

Engeland is de bakermat van de sheds. Ik word altijd enthousiast van de kleine gebouwtjes in achtertuinen, die gebruikt worden als kantoor, muziekstudio, schrijvershuisje of wat je maar kunt bedenken. ARCHITECT RICHARD JOHN ANDREWS    ontwerpt en bouwt een prachtig kantoortje voor zijn eigen architectenpraktijk en houdt daarmee deze mooie Engelse traditie in stand.

THE LIGHT SHED
De bevlogen architect van het 16 m2 tellende werkhuisje zegt: “Ik heb ‘The Light Shed’  opgevat als een ontwerp- en bouwproject dat door mijn assistent en mij is gebouwd in 21 dagen, verspreid over 6 maanden.” De opdracht was: het ontwerpen en fabriceren van een goedkope op maat gemaakte studioruimte voor zijn architectuurpraktijk in Oost-Londen. “Het materiaalpalet heb ik licht van gewicht en eenvoudig gehouden om volledige fabricage ter plaatse mogelijk te maken. In deze studio wil ik zowel kunnen werken als spelen, maar ook in de zomer kunnen recreëren."
THE LIGHT SHED
De lichte schuur biedt bureauruimte aan twee tot drie personen.  “Ik geniet van samenwerken en ben altijd op zoek naar nieuwe samenwerkingsprojecten, nomadische freelancers en interessante vakoverschrijdende ontwerpers om mijn bereik als ontwerpstudio uit te breiden.” En dat kan allemaal prima in dit nieuwe kantoor. Richard John Andrews vertelt: “De op maat gemaakte houten schuifdeuren verbinden de ruimte met de geluiden en levendigheid van een goed onderhouden tuin. Diffuse dakpanelen van polycarbonaat geven de studio zijn naam, 'de lichte schuur' door het gecreëerde licht in de ruimte. Deze ontwerpdetails creëren een perfecte omgeving voor het gebruik van computers, modelbouwapparatuur en het geven van presentaties.”

THE LIGHT SHED
De materialen werden ook onderzocht en gekozen op basis van de specifieke omgeving die de positie in de tuin biedt. “Met de tuin op het zuiden en vanwege de functie van The Light Shed voor architecten werk, zoals modelbouw, computerwerk en fotografie, was m’n aanpak om direct zonlicht door de oost-, zuid- en west gevels naar de studio te blokkeren. Dit werd bereikt met een modulair systeem met een houten frame, opgebouwd uit platen multiplex en bekleed met zwarte lichtgewicht golfplaten van glasvezel. Deze componenten moesten op de grond worden geprefabriceerd en op hun plaats worden getild, berekend op het gewicht dat voor twee personen haalbaar was.”
Door het ontwerp warmt het polycarbonaat op in de zon en biedt het een aantrekkelijk rustplek voor bladluizen die bloeien op de overhangende plataan. In combinatie met het buitensporige sap van de plataan helpt dit de bladluizen te behouden, wat op zijn beurt weer een rijk buffet biedt voor lokale kleine vogels, zoals blauwe mezen die zich onder de luifel van de boom verplaatsen. De enthousiaste architect legt uit: “Sinds de installatie is het dak een levendige hub van ornithologische activiteit geworden, een succesverhaal over biodiversiteit in een kleine tuin in Oost-Londen.”
THE LIGHT SHED is een project van ARCHITECT RICHARD JOHN ANDREWS

George Bernard Shaw
MEER VOORBEELDEN UIT ENGELAND

Roald Dahl is misschien wel de bekendste tuinhuis bewoner van Engeland. Tot op hoge leeftijd vertrok hij dagelijks naar zijn schrijvershuisje in de achtertuin, waar hij de mooiste verhalen schreef. Maar vergeet ook George Bernard Shaw niet, die z’n huisje zelfs kon draaien naar de zon, zodat hij altijd optimaal gepositioneerd was voor de zon, de wind en het licht.
Een recentere engelse variant van een bijzonder tuinhuis is SONGS FROM THE SHED. Een tuinhuis, waar bekende muzikanten, zoals Steve Harley, maar ook aanstormend talent, een akoestische uitvoering geven van hun favoriete song. Inmiddels al meer dan 1500 recordings!
Ben je enthousiast geworden over sheds, dan is het boek van Jane Field-Lewis ook een aanrader. MY COOL SHED vertelt de verhalen van veel verschillende tuinhuisjes van artiesten, muzikanten, schrijvers en ga zo maar door, voorzien van kleurrijk fotomateriaal.
Of lees gewoon nog eens mijn eerdere blogs over muziekstudiootjes in de tuin:
DAAR ZIT  MUZIEK IN (2)


Vers van de pers! Je kan m'n nieuwe boekje nu ook bestellen als hardcover: SLIM RUIMTEGEBRUIK 2 met 20 nieuwe bijzondere Tiny gebouwtjes.

Bekijk hier een preview
PREVIEW SLIM RUIMTEGEBRUIK 2
En bestel je eigen exemplaar
BESTEL-LINKJE SLIM RUIMTEGEBRUIK 2


Geen opmerkingen:

Een reactie posten