dinsdag 17 september 2013

Daar zit muziek in (1)


"Daar zit muziek in" is geschreven door gastredacteur Ing. Lars van de Kamp, eigenaar/directeur van bouwfysisch adviesbureau 'Energie en Duurzaamheid. Lars heeft gewerkt bij bouw- en woningtoezicht en bij een raadgevend ingenieursbureau, waar hij zich specialiseerde in bouwregelgeving, energie en duurzaamheid.


THE WORLD ACCORDING TO LARS

"Als vervolg op m’n blog over vergunningvrij bouwen in april jl, ga ik in op de beleving in de ruimte als je het “tuinhuisje” als oefenruimte voor muziek wilt gebruiken. Een klein beetje bouwfysica kan helpen om de ruimte het comfort te geven, dat je nodig hebt om te doen wat je leuk vindt. Hoe zorg je ervoor dat je vingers niet bevriezen en de baby van de buren rustig kan slapen? In dit eerste deel ga ik in op warme handen en voeten.

ROMMELHOK OF STUDIO



Of je schuur een hok met rommel is, of een inspirerende oefenruimte bepaal je zelf. Op SONGS FROM THE SHED wordt snel duidelijk dat je niet veel nodig hebt, als je er zelf maar gelukkig mee bent. Ook van een bestaande garage kan je een mooie studio maken zoals je ziet in deze verbouwing VAN BIJGEBOUW NAAR MUZIEKSTUDIOOp een paar punten moet je wel letten als je er wat langer wilt zitten.
Koude voeten zijn niet fijn en koude handen kunnen je zelfs belemmeren in het bedienen van je instrument. Je handen worden koud door straling, convectie (warmteoverdracht door luchttransport) en geleiding. Als je dat weet en je wilt uit respect voor de ijsberen niet of nauwelijks de kachel stoken, dan zul je zien dat er heel simpel al heel wat te winnen is. 


BEGIN MET KIEREN DICHTEN



Convectie is de afgifte van jouw warmte aan de koude lucht die langs stroomt. Meer luchtverplaatsing betekent meer warmte verlies. Een eerste vereiste is dus dat er geen tocht is. Een ventilatorkachel is daarom ook veel minder effectief dan je zou verwachten. Deze brengt een luchtstroom opgang, die slechts bij hoge temperaturen comfort brengt. Voor de zomersituatie kan een ventilator (of natuurlijke ventilatie) natuurlijk wel heel prettig zijn.


GEBRUIK ISOLERENDE WANDAFWERKING


Je verliest warmte via straling sneller aan een oppervlak met een lage temperatuur en een hoge warmte-absorptie. Zou je de wanden bijvoorbeeld bekleden met aluminiumfolie, dan neemt het warmteverlies door straling af met soms zelfs 90%. Toch is dat niet de meest gebruikte oplossing. 

Wat goed werkt is een oppervlak dat de ontvangen warmte moeilijk kwijt kan en dus snel een warm oppervlak heeft. Een lichte houtsoort, isolatie materiaal of gordijnenen onttrekken minder warmte dan een gemetselde muur van dezelfde temperatuur. Een bijkomend voordeel in de winter is dat de ruimte veel sneller op te warmen is. In de zomer kan een stenen wand, mits hij aan de buitenkant niet door de zon beschenen wordt, juist wel heel comfortabel zijn.

ISOLEER DE CONSTRUCTIE




Geleiding is de warmte stroom van je hand naar wat je vast houdt. Een blokfluit of een piccolo zijn sneller warm dan een groot koperen instrument, maar geen artiest die daar z’n instrumentkeuze van af laat hangen. Vergeet isolatie onder de betonnen vloer als je verwacht dat je de ruimte maximaal 2 uur verwarmt. Gedurende die tijd ben je namelijk alleen nog maar het beton op te warmen. Houten delen op de vloer hebben in zo’n situatie meer effect dan 15 cm isolatieschuim onder de vloer.

EN BENUT DE SCHADUW



In de zomer is schaduw het belangrijkste middel om het hoofd koel te houden. Een boom of een pergola met druiven of blauwe regen boven de schuur werken vaak beter dan een airco voor een kleine ruimte. Ook een groendak heeft een bijzonder positieve invloed op de ruimte temperatuur."

Wilt u een oefenruimte in uw tuin? 

Experimenteer met de variabelen, die in deze blog zijn aangereikt om het comfort op peil te krijgen. Bij twijfel neemt u contact op met een specialist. LARS VAN DE KAMP helpt u graag met al uw vragen.


VOORBEELDEN

Rinus Gerritsen, bassist van Golden Earring heeft ook een muziekstudio in z'n garage. In RINUS' GARAGE nam hij onder andere The wall of dolls op met Triggerfinger.


Heb je zelf leuke voorbeelden van muziekstudiootjes in de tuin? reageer dan graag via onderstaande reactiemogelijkheid of op KENNISPLATFORM LEVEN IN TUINEN 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten