maandag 30 september 2013

Daar zit muziek in (2): akoestiek


"Daar zit muziek in" is geschreven door gastredacteur Ing. Lars van de Kamp, eigenaar/directeur van bouwfysisch adviesbureau 'Energie en Duurzaamheid. Lars heeft gewerkt bij bouw- en woningtoezicht en bij een raadgevend ingenieursbureau, waar hij zich specialiseerde in bouwregelgeving, energie en duurzaamheid.THE WORLD ACCORDING TO LARS

"Een klein beetje bouwfysica kan helpen om een ruimte het comfort te geven, dat je nodig hebt om te doen wat je leuk vindt. Ook bij een muziekstudio of oefenruimte. Hoe zorg je ervoor dat je vingers niet bevriezen en de baby van de buren rustig kan slapen? In dit tweede deel ga ik in op akoestiek en geluidoverlast.

NIET MET DE DEUREN SLAAN, ................

Muziek is bedoeld om gehoord te worden, toch zijn er situaties waarin u van mening bent dat het resultaat nog niet rijp is voor het grote publiek of uw buren een andere muzieksmaak hebben. Om de overdracht van geluid te beperken is er een aantal mogelijkheden, een combinatie werkt vaak het beste. Hoe lager de tonen, hoe lastiger het wordt. Lage tonen van een basgitaar gaan dwars door lichte constructies en zijn niet onder de indruk van een paar centimeter akoestisch schuim.


EFFE DIMMEN


Door geluidabsorberende materialen in de ruimte toe te passen neemt het geluidniveau in de ruimte af. Te veel absorptie is niet prettig, dan hoor je je zelf niet meer goed en is het net of je in de openlucht oefent zonder monitor. Maar een beetje absorptie kan geen kwaad en is misschien zelfs voor de klank al gewenst. De gewenste mate van absorptie per frequentie hangt ook af van je instrument.

VOORKOM GELUIDLEKKENDoor de deur of een geopend raam gaat alle geluid naar buiten. Hoe kleiner de opening, hoe hoger de toon die ongehinderd door kan. Van je ventilatie opening is het natuurlijk niet wenselijk dat je hem afsluit. Plaats een ventilatie opening ten eerste naar de kant waar hij de minste overlast veroorzaakt. Daarnaast is het goed om de weg die het geluid af moet leggen lang te maken en te omgeven door absorberend materiaal waardoor reflecties in het kanaal worden beperkt. 


MASSA WERKTMassa isoleert goed, maar geluidisolatie is zo goed als de zwakste schakel. Een dikke muur met een raam erin isoleert nauwelijks beter dan een dunne muur met datzelfde raam. Twee deuren direct achter elkaar helpen bij een optimale geluidwering. Het meest bekende voorbeeld is de deur uit de James Bond films. De bekleding op de deur is hierbij niet voor de sier. Zonder drempel is een valdorpel noodzakelijk.


ABSORBEREN MAARAfhankelijk van wat je speelt en je persoonlijke voorkeur heb je meer of minder reflectie van je geluid nodig. Als je een geluidstudio bouwt, probeer je in principe alle reflecties te beperken, maar je kan ook het geluid zodanig absorberen, dat het voor jou gewoon lekker klinkt.
Er zijn in de markt veel geluidabsorberende materialen te krijgen van akoestisch gevormd schuim tot geperforeerde gipsplaat en met flanel overtrokken isolatiedekens met een lijst voor aan de muur. Sommige absorberen vrijwel alles en sommige een beperkt spectrum. Omdat het vooral belangrijk is dat je het zelf prettig vindt, kun je naar harte lust experimenteren tot je tevreden bent. 

VLUCHTEN OF BLUSSEN


Een aantal geluiddempende materialen is brandbaar tot zeer brandbaar. Als je ervoor kiest om ze toe te passen, beperk dan het gebruik van ontstekingsbronnen (niet alleen de joint waar je mee in slaap valt, maar ook de geknutselde bedrading van de verlichting en versterker en de opgerolde kabelhaspel waar je de kachel in hebt gestoken) Bedenk ook dat vluchten altijd gaat boven blussen bij dit soort ruimten.

DUURZAAMHEID

Naast schuimrubber, dat meestal niet meer van een ecologisch verantwoord beheerde rubberplantage komt, maar gewoon uit aardolie, zijn er ook producten zoals vlasscheven platen, kokosmatten, kurk, hennep dekens, vlaswol dekens en schapenwol waarmee goede resultaten kunnen worden geboekt voor geluidabsorbtie."
WILT U EEN OEFENRUIMTE IN DE ACHTERTUIN? 

Experimenteer met de variabelen, die in deze blog zijn aangereikt om het comfort op peil te krijgen. Bij twijfel neemt u contact op met een specialist. LARS VAN DE KAMP helpt u graag met al uw vragen. 


MEER VOORBEELDEN


PIET HEIN EEK ontwierp voor HANS LIBERG een prachtige muziekstudio, die je hierboven op enkele plaatjes ziet. Lees meer in m'n uitgebreide ARTIKEL VOOR BOUWTOTAAL. Ook van een bestaande garage kan je een mooie studio maken zoals je ziet in deze verbouwing VAN BIJGEBOUW NAAR MUZIEKSTUDIO. Vind je vooral het idee van de boomstammen leuk?,  dan spreekt  YETA van Lab Zero je waarschijnlijk ook aan. Heb je zelf leuke voorbeelden van muziekstudiootjes in de tuin? reageer dan graag via onderstaande reactiemogelijkheid of op KENNISPLATFORM LEVEN IN TUINEN 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten