maandag 24 februari 2020

Eerste dorpje geprint in Mexico


3-d print projecten verspreiden zich over de hele wereld en bouwpioniers printen vol overtuiging mee. ICON en NEW STORY gaan bijvoorbeeld een heel dorp printen in Mexico. De eerste woningen zijn al gereed. Aectual blaast samen met Dus architecten nieuw leven in de Bauhaus beweging. 3d printen met als resultaat: een hoge bouwsnelheid en architectonisch maatwerk.  
Ook aan de duurzaamheid van de printmaterialen wordt hard gewerkt. De eerste modderhuisjes zijn veelbelovend.
3D-printplatform Aectual heeft samen met DUS architecten het initiatief genomen om de Bauhaus beweging nieuw leven in te blazen en een Tiny Bauhaus-gebouw te creëren. De modernste printtechnieken zorgen ervoor dat een hoge productiesnelheid wordt gecombineerd met maatwerk. Aectual zegt: “De 3D-geprinte vorm volgt de functie. Het ontwerp van DUS architecten lijkt op een gesamtkunstwerk, gemaakt met hulp van de intelligentie van 3D-printen.” De luifels en zitplaatsen worden al in het ontwerpproces geïntegreerd als onderdeel van de geprinte constructie. De draagconstructie en functionele elementen zijn één. (Foto: Sophia van den Hoek)

Icon staat voor een revolutie in de woningbouw, wereldwijd. Het jonge bedrijf uit Austin, Texas, werkt aan waardige huisvesting als standaard voor iedereen, die de aardbol bewoont. Icon wil dit doel bereiken met revolutionaire 3D-printrobotica, innovatieve software en geavanceerde materialen. Jason Ballard, CEO en medeoprichter zegt: “We zijn ervan overtuigd, dat je huizen het best op locatie kan printen en niet in een fabriek op afstand. Lokale vakmensen moeten de 3D-printer kunnen bedienen, daarom hebben we veel geïnvesteerd in veiligheid en bedieningsgemak.”

In Tabasco, Mexico is een start gemaakt met een geprint dorp. De huizen worden verleend aan lokale gezinnen die momenteel in extreme armoede en tijdelijke, onveilige opvang leven. De huizen van 50 m² worden stuk voor stuk, ieder binnen 24 uur, 3D-geprint met behulp van de robotica, software en het geavanceerde printmateriaal van ICON.

New Story werkt aan baanbrekende non-profitoplossingen om een ​​einde te maken aan de wereldwijde dakloosheid.  De community van 3D-geprinte huizen zal in totaal 50 huizen bevatten. Na 18 maanden planning hebben New Story en ICON de eerste twee geprinte huizen voltooid. De 3D-printer voor huizen, de Vulcan II, is ontworpen om te werken onder de beperkingen die veel voorkomen op het platteland, maar de reis was niet eenvoudig. Stroom kan onvoorspelbaar zijn en lokale regenval heeft vaak de toegangswegen naar de bouwplaats onder water gezet. 


De 3D-geprinte huizen hebben twee slaapkamers, een woonkamer, een keuken en een bad. Mede ontworpen met feedback van de families die er gaan wonen, zijn de huizen gemaakt om te voldoen aan de specifieke behoeften van de gemeenschap. Binnen een seismische zone, werden de gemeenschap en haar huizen ontworpen boven de standaard veiligheidseisen, inclusief robuuste fundamenten om te zorgen dat de huizen generaties lang meegaan.

Door samenwerking met de lokale overheid moet de 3D-geprinte gemeenschap deel uitmaken van een groter gemeenschapsplan voor het gehele gemeentelijke gebied. De families hebben via dit masterplan van de lokale overheid toegang tot groene ruimtes, parken, gemeenschapsvoorzieningen en basisvoorzieningen. Door het partnerschap van New Story met de lokale overheid werden gezinnen uitgenodigd om mee te praten in het masterplan voor het gebied.

MODDERPRINTEN EN MEER VOORBEELDEN

De Amerikaanse ontwerpstudio Rael San Fratello ontwierp vier solide ‘modderhuisjes’ gebouwd door een goedkope, draagbare 3D-printer. De huisjes werden gemaakt van modder en hout afkomstig van de locatie zelf; de San Luis Vallei in Colorado.

Ben je gegrepen door het print feest? Misschien vind je deze blogs dan ook wel leuk:
BOUWEN MET EEN PRINTER I
BOUWEN MET EEN PRINTER II


Vers van de pers! Je kan m'n nieuwe boekje nu ook bestellen als hardcover: SLIM RUIMTEGEBRUIK 2 met 20 nieuwe bijzondere Tiny gebouwtjes.

Bekijk hier een preview
PREVIEW SLIM RUIMTEGEBRUIK 2
En bestel je eigen exemplaar
BESTEL-LINKJE SLIM RUIMTEGEBRUIK 2
Geen opmerkingen:

Een reactie posten