donderdag 24 maart 2022

Finny en Bob verliefd op de Caraïben

Snaveltjes toe, kanjers
4    Caramba Costa Rica

Bob heeft zich ontzettend verheugd op de passage door Costa Rica. ‘De wegen zijn goed onderhouden, de natuur is betoverend en de mensen zijn ontzettend aardig’, leest hij voor uit het rode reismapje. ‘Costa Rica heeft zelfs geen eigen leger!’

Met kajaks loodst de lokale gids Carlos Rico hen door de mangroves, en ze spotten kaaimannen, schildpadden en toekans. ’s Avonds krijgt Bob in zijn hangmat bezoek van een toekanpaartje dat kennelijk nog geen slaap heeft, maar Bob wel: ‘Asjeblieft oogjes dicht en snaveltjes toe, kanjers.’

👉 Faunafun: de exotische toekansnavel

Het opvallendste kenmerk van de toekan is de grote maar toch vederlichte en veelkleurige snavel, soms half zo lang als het dier zelf. De hoornen snavel wordt ondersteund door een netwerk van bot. 👈


Skippy Boules
In San José, de bruisende hoofdstad van Costa Rica, vind je veel winkels, kraampjes, straatverkopers en free shoppers. Bob is snel uitgekeken en stelt een potje Skippy Boules voor. Hij heeft gisteravond met de schotelantenne een lokale zender gevonden en kennis gemaakt met Skippy Boules: een jeu de boules-variant waarbij skippyballen door de stad worden gerold en gestuiterd.

De spelregels zijn simpel. Je start op het marktplein van San José. Hier zit ook het ballenverhuurwinkeltje. Vervolgens leg je zo snel mogelijk de route op het kaartje af en je finisht weer op het plein. Voor gevorderde Boulers is er een uitdagende route met extra heuvels, drukke verkeerskruispunten en een meertje waar je zwemmend doorheen moet. Bob en Finny kiezen de beginnersroute.

Drie, twee, een …. go! En weg zijn ze. Je mag de bal stuiteren of rollen. Bob kiest voor stuiteren, Finny legt de skippybal in z’n disseldriehoek en sprint de hoek om. Onderweg komen ze langs klokken waarmee je tussentijden kunt checken, en opblaasstations om de ballen op spanning te houden. Bob hoopt met deze onbekende boulesvariant en zijn geweldige stuitertechniek een keertje van Finny te winnen, maar hij doet vijf keer zolang over de route en komt pas na vier uur ploeteren bij de finish aan, doodop van alle heuvels en het drukke verkeer, en kletsnat van het zwemmen. Per ongeluk toch de uitdagende route gevolgd?

Tortuguero schildpadwedstrijden
De zeeschildpadden van Tortuguero zijn wereldberoemd. Finny en Bob hebben weer eens mazzel: precies tijdens hun bezoek aan dit schildpaddenparadijs wordt op het jaarlijkse festival gestreden om de Tortuguero Turtle Trophee. Een groepje excentrieke zeeschildpadden treedt aan in maffe outfits. Tiny Tina Turtle is favoriet op de vijftig cm sprint met aanloop, en Thunderbold Theo staat hoog bij de bookmakers voor de tweehonderdmetermarathon.

Elke vijfentwintig meter moeten de marathondeelnemers hun kaart laten stempelen. Helaas heeft één van de vaste stempelaars zich ’s ochtends afgemeld vanwege stempelproblemen, maar de bobo’s vinden Bob wel een geschikte vervanger en bieden hem een gratis dagkaart aan met luxe logezitplaats en een klein stempeltaakje. Bob vindt het een superkans en neemt de stempelbenodigdheden en een piepklein zitkussentje in ontvangst. Hij begrijpt pas waarom z’n stempelkussen geen inkt bevatte en zijn zitkussentje zo klein was, als hij 's avonds het donkerblauwe douchewater in het putje ziet verdwijnen.

👉Biobased info: Tortugueroturtles

Tortuguero wil zoveel zeggen als 'schildpaddorp'. De stranden van Tortuguero zijn de belangrijkste nestplekken voor een drietal zeeschildpadsoorten: de lederschildpad, de groene zeeschildpad en de karetschildpad. Het oerwoud van Tortuguero kan alleen per boot of met een vliegtuigje worden bereikt.👈

Ben je benieuwd naar meer avonturen van Finny en Bob? Download dan gratis de boekjes, die ik samen met Raymond Kool van Tiny Publisher/Klein Wonen Magazine heb gemaakt:
 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten