vrijdag 18 maart 2022

Finny en Bob verliefd op de Caraïben

 

Finny zeilt op het Panamakanaal
3    Kabaal op het Panamakanaal

Finny past zich altijd gemakkelijk aan: ‘Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.’

Om het Panamakanaal over te steken, blaast hij z’n zwemband op, zet een mastje overeind en hijst een zeiltje. Hij moet wel goed opletten tussen de containerkastelen, maar Bob staat op de uitkijk en houdt alles goed in de gaten.

De oversteek kost ze bijna een dag slalommen, afhouden, panikeren, schreeuwen en opnieuw beginnen. Dat hebben ze toch behoorlijk onderschat, ondanks de zeekaart met alle boeien, bakens en waterstanden erop. De sluiswachter vertelt Bob later dat het helemaal niet chill is om hier te zeilen, maar vooral superlink. Bob haalt z’n schouders op en is extra trots op de oversteek.

Open sluizendag
Eén dag per jaar worden alle sluizen tegelijkertijd opengezet, waardoor het Panamakanaal verandert in ’s werelds langste stroomversnelling. Op die dag zijn vrachtschepen en pleziervaart verboden, en blazen Panamese jongeren hun bootjes op om door het kanaal te raften. In het grootste sluizencomplex, halverwege het kanaal, houden ze zelfs een raftwedstrijd.

Finny heeft zich door Bob laten overtuigen dat het leuker is om op de oever van het spektakel te genieten, maar hij had liever z’n zwemband opgeblazen en meegedaan.


Als de schemering invalt, vullen de tribunes zich voor de wedstrijd, een geweldig spektakel met heel veel rafts die omslaan, door de lucht vliegen en onder luid gesis leeglopen.
‘Wat een kabaal op het Panamakanaal!’ schreeuwt Finny boven het lawaai uit.

👉Waterwetenswaardigheden: het Panamakanaal

Het Panamakanaal, een ruim 81 km lang kanaal in het Centraal-Amerikaanse Panama, is geopend in 1914. Het kanaal verbindt de Caraïbische Zee met de Grote Oceaan. Een schip, varend van New York naar San Francisco, legt via het kanaal een afstand af van 9500 kilometer, minder dan de helft van de 22.500 kilometer via Kaap Hoorn.

Attentie: de open-sluizendag bestaat alleen in de wereld van Finny en Bob.👈

Goudzoekers
Wat een goede tip van Funny! Sinds 1968 wordt in Panama naast koper, zilver en molybdeen ook goud gevonden, bij de Petaquillarivier.
‘Als jullie door Panama reizen, moet je er zeker naar op zoek gaan.’

Bob pakt z’n tablet en leest voor:
‘De metalen zijn aangetroffen op zo’n twintig kilometer van de kust, in bergachtig terrein bedekt met regenwoud. De regio kent een vochtig en heet klimaat. Mede door de gebrekkige infrastructuur heeft het tot 2009 geduurd alvorens met de aanleg van de mijn werd gestart. Het erts ligt relatief ondiep.’

De vrienden hebben wel zin in wat extra vakantiegeld en kopen een schep, een pikhouweel en een weegschaal bij de golddiggersupplystore. Finny bevestigt zijn zandschuiver, en ze gaan aan de slag. De eerste week levert vooral veel teleurstellingen op, maar daarna weten ze beter waar ze moeten zoeken en na vier weken hebben ze USD 17,85 aan goud bij elkaar geschoven en geschraapt.
‘Wat een winst, wij hebben wat te vertellen, thuis!’ glimt Fin, die al droomt van een nieuw dak met gouden pannen.

Ben je benieuwd naar meer avonturen van Finny en Bob? Download dan gratis de boekjes, die ik samen met Raymond Kool van Tiny Publisher/Klein Wonen Magazine heb gemaakt:
 Geen opmerkingen:

Een reactie posten