donderdag 7 april 2022

Finny en Bob verliefd op de Caraïben


Roodoogmakikikkerhoogsspringwedstrijden

5    Frogames

Na een flinke reisdag, slingerdeslang door het tropisch regenwoud, komen de vrienden in Porto Maki aan. Eens in de vier jaar strijden hier meer dan honderd roodoogmaki’s tijdens de Frogames om mintgroene en cyaankleurige medailles. Na regionale voorronden en landelijke selectiewedstrijden worden de acht beste kikkers op hun specifieke onderdeel toegelaten tot de finales. 
De eerste dag staan de spectaculaire roodoogmakikikkerhoogspringwedstrijden op het programma. Bob heeft van Gerry Springer een zwaaisjaaltje gekocht en wappert daar zo hard mee als hij kan. Fin vindt vooral Joline Jumper een sympathieke atlete, en maakt voor haar lawaai met de Jumperratel.

Als Joline en Gerry na een uitputtende strijd ex aequo stranden op 15,31 cm hoogte, mogen ze zelf kiezen hoe ze verder gaan: willen ze in hun strijd om de winst een spring-off met blinddoek, of de cyaankleurige medaille delen – dan hebben ze alle twee gewonnen. Ze kiezen voor het laatste. Bob krijgt tranen in zijn ogen.

👉Het is groen en het kwaakt?

De roodoogmakikikker leeft in warme en vochtige tropische regenwouden en is een carnivoor, meer specifiek: een insectivoor. Zijn voedsel bestaat uit kleine geleedpotigen, met name vliegen, motten en krekels. Soms eet hij ook kleine gewervelde dieren, zoals kikkertjes.👈

Frogames vierkamp
Het hoogtepunt van de Frogames is zonder twijfel de vierkamp. De best getrainde en meest allround getalenteerde roodoogmaki’s komen in actie op de onderdelen kogelkoppen, speervangen, discushappen en figuurzagen.
In het eerste onderdeel proberen de atleten met zelfbeschilderde helmpjes van ijzersterk biocomposietmateriaal zo lang mogelijk de massief mahoniehouten bal in de lucht te houden. Koppend, dus. De serveerder start vanaf een duikplank, en de bal mag twee keer stuiteren voordat je het punt verliest. Supervermoeiend.

Hierna volgt het speervangen, dat vooral een goede oog-handcoördinatie en buitengewone reflexen vergt. Het publiek tekent vooraf een niet-aansprakelijkheidsverklaring.
Bij het derde onderdeel proberen de roodoogmakikikkers achter een desk een zo groot mogelijke discus in hun mond te nemen. De grootste bek wint.

Figuurzagen is het klapstuk. De atleten zijn dan al doodmoe en hebben megakramp in hun kaken. Dansend op een draaiende tol worden de verplichte en vrije zaagfiguren afgewerkt. Figuurzagen is een jurysport, waarbij de moeilijkheid van de figuur en de schoonheid van de uitvoering beide meetellen.

Slotfeest 
Op de slotdag van de games worden alleen nog erwtstafettes gelopen. Het doorgeven van kikkererwten op een lepel is een secuur werkje, dat om uiterste wedstrijdconcentratie vraagt. De professionele teams zijn al weken in training, sommigen overnachten zelfs in zuurstoftenten. De minder rijke teams huldigen de olympische gedachte en zijn blij als het erwtje de finish haalt.

Tijdens de sluitingsceremonie in het folkloristische theatertje van Porto Maki genieten Finny en Bob van een weergaloos optreden van Olivia Ooievaar met haar zingende zusjes. De mezzosopraan brengt de vermaarde kikkerkraker.

‘Weet je hoe een kikker doet? Kwaken ja, dat kan hij goed!’

Het laatste woord is voor Frogamesvoorzitter Rene Rana: ‘Muchas gracias queridas ranas deportivas por la mejor liga de la historia! Y gracias Finny y Bob por su visita’
(Thank you very much top sport frogs for the best competition ever! And thank you Finny and Bob for your visit).

Ben je benieuwd naar meer avonturen van Finny en Bob? Download dan gratis de boekjes, die ik samen met Raymond Kool van Tiny Publisher/Klein Wonen Magazine heb gemaakt:
 Geen opmerkingen:

Een reactie posten