maandag 17 september 2018

BOUWEN MET EEN PRINTER (2)

Bouwen kan nog veel sneller. Het geheim? Een 3D-printrobot. 

'De bouwsector is in de loop van de geschiedenis fundamenteel onveranderd gebleven: voor verticale constructies moeten vaklieden nog steeds lagen bouwmaterialen bovenop elkaar leggen. Deze benadering is in drie opzichten niet geschikt voor de moderne tijd. Het houdt de productiviteit laag, het is sterk afhankelijk van de vaardigheden van individuen en het produceert grote hoeveelheden afval, lawaai en stof.' zegt Yingchuang Building Technique (Shanghai) Co. Ltd, (of Winsun zoals het wordt genoemd).

Het bedrijf is begonnen als leverancier van bouwmaterialen en streeft naar een revolutie met behulp van 3D-printtechnologie. Met de eerste continue 3D-printer voor de bouw ontwikkelde het bedrijf de eerste batch van 10 huizen al in 2013. Met behulp van een speciale 'inkt' gemaakt van cement, zand en vezels, samen met een eigen additief, voegt de printer laag voor laag toe aan wanden en andere componenten in de fabriek in Suzhou (China). De muren worden vervolgens ter plaatse geassembleerd. 

'Gebruikmakend van tot 50% sloopafval of mijnafval voor de inkt en producerend met zero waste, is de technologie zeer milieuvriendelijk.' Als pionier van 3D-printtechnologie in de bouw heeft Winsun nog wel te maken met verschillende obstakels om de oplossingen op te schalen: sceptische ontwerpers, projectontwikkelaars en eigenaren en een gebrek aan regulering. Maar het bedrijf is vol vertrouwen.

Bekijk hier een video van het productie proces:
bron: future of construction

In samenwerking met de Russische woningbouwer PIK Group, heeft Apis Cor een rond huis gebouwd in een testfaciliteit in Stupino, ten zuiden van Moskou. De machine bracht laag over laag cement aan om de vorm van het huis te maken.
De robot liet een kleine opening over tussen de binnen- en buitenmuren, waarin het team glasvezelversterkingen plaatste en met een mengsel op polyurethaanbasis isoleerde.

Vervolgens werden de ramen en afwerkingen van het huis geïnstalleerd, zoals werkbladen en kasten, en werd het huisje geschilderd. En dit alles binnen 24 uur. Het huis meet 40 vierkante meter en heeft een open indeling. Dankzij een wandje is de keuken enigszins afgescheiden van de woonkamer, die ook kan worden gebruikt als slaapkamer met een slaapbank. Er is ook nog een kleine badkamer in een van de nissen.

Bekijk hier een video van het productieproces:

bron: businessinsider

NIEUW E-BOOK SLIM RUIMTEGEBRUIK 2

Vers van de pers, m'n nieuwe boekje SLIM RUIMTEGEBRUIK 2 met 20 bijzondere Tiny gebouwtjes.

Bekijk hier een preview
PREVIEW SLIM RUIMTEGEBRUIK 2

En bestel je eigen exemplaar


Geen opmerkingen:

Een reactie posten