maandag 13 november 2017

KantoorKaravaan trekt door Nederland
Van kantoortuin naar tuinkantoor (3)

Eigenaren van grote kantooroppervlaktes in stedelijke gebieden zoeken huurders. Naast goede service bieden ze vaak flexibele contracten en interessante m2-prijzen. Helaas hebben steeds minder mensen zin om de lange tocht naar de werkpaleizen in de stad te maken. Logisch, als dat gepaard gaat met een dagelijkse portie file-leed.


Gelukkig ontstaat er ook een nieuwe kantorenmarkt, of liever gezegd: een markt voor flexibele groene werkplekken. Pop-up locaties in bossen, op mooie groene weidevelden en langs het water. Of gewoon op een mooi plekkie, dat gemakkelijk bereikbaar is. 
KantoorKaravaan is zo'n snel groeiende organisatie, die op de mooiste groene plekjes haar pop-up kantoortjes verhuurt. Je kan bijvoorbeeld de paardeweide boeken aan het water van het Merwedekanaal in Nieuwegein. Dit verscholen paradijsje ligt op een steenworp afstand van Utrecht, in Rhijnhuizen. Tussen de appelbomen en de paarden die af en toe nieuwsgierig komen rondneuzen kun je in alle rust werken in een van de units, vergaderen of een teamsessie houden.
Roggebotstaete vond ik een topper van KantoorKaravaan. Een ecologisch beheerd en vernieuwend landgoed in Dronten. Maar liefst 52 hectare groot en voorzien van bos, akkers, meertjes, klein wild, bijzondere vogels, bijenkasten en vee. Als je het stadsleven even wilde ontvluchten dan was dit een fantastische plek. Ze boden twee kleine ruimtes, die ook gebruikt konden worden voor een vergadering en petit comité. Stroom en Wifi draaiden in de mobiele en duurzaam hergebruikte caravans volledig op zonne energie. Inmiddels zijn deze kantoorversnellers op meer plekken aanwezig. Ik ben benieuwd welke bijzondere plekken ze nog in de pijplijn hebben. 

Ook HUBBEL ontwikkelt een snel groeiend netwerk van verplaatsbare kantoortjes in Nederland op mooie en goed bereikbare locaties. ‘Hubbels worden Cradle to Cradle gecertificeerd en zijn ontwikkeld op basis van de circulaire economie waardoor een bezoek ook bijdraagt aan een schonere wereld' vertellen Floris van der Kleij en Piet van der Werf, ontwerpers en oprichters van Hubbels. Je kan natuurlijk ook zelf een Hubbel aanschaffen en in je eigen tuin laten zetten. Of creëer je eigen pop-werkplek op een grote groene weide of ergens op een open plek in het bos of aan de rand van een meer of de voet van een berg of .....

Wil je zelf een kantoortje aanschaffen en in je tuin zetten? Dan kan dat ook. GARDEN POD heeft een charmant bolletje voor je klaar staan. Een bolletje is zuinig. De bolvorm heeft immers het minste buitenoppervlak in verhouding tot het volume. John Lewis creëerde een bijzondere glazen bol, die kan draaien: Is het een vergaderlocatie? thuiskantoortje? of theehuis? Je mag het zelf beslissen. Je draait naar de meest gunstige hoek voor wind, zon en uitzicht, en het feest kan beginnen. Als het regent doe je de schuifdeuren dicht. En aan het eind van de dag zet je de tafel gewoon een tandje lager en heb je zelfs een royaal bed. Maar ook buiten de tuin is Garden Pod inzetbaar, denk maar aan een dakterras of, waarom niet, op een woonboot.


Pop-upkantoortjes staan pas aan het begin van hun levenscyclus en toch zie je dat het aanbod snel groeit. Kennelijk durven we wel wat risico te nemen met zo’n klein hutje en krijgen we meer voor elkaar op bijzondere locaties dan grootschalige bestemmingen. Alle seinen staan op groen voor het nieuwe flexwerken.
Meer voorbeelden van tuinkantoortjes vind je hier: 15 spraakmakende tuinkantoortjes

SLIM RUIMTEGEBRUIK IN BOEKVORM

Voor Bouwtotaal-Magazine schreef ik meer dan 40 artikelen over SLIM RUIMTEGEBRUIK. Constant ben ik op zoek naar ruimte-innovaties op de vierkante mm en verwonder ik me over de wereld van tiny houses, tuinkantoortjes, mantelzorgwoningen, onderkomens voor vluchtelingen en alle kleine ruimtes die je maar kan bedenken.
De eerste 20 verhalen zijn gebundeld in een boekje. Het kleinste huisje van 1 m2 mag natuurlijk niet ontbreken. Maar ook het Hobbit Huis, de Hubbel en een mantelzorgwoning van PasAan kom je tegen in dit rijk geïllustreerde boekje met prachtige foto's. Ben je geïnteresseerd? Bekijk dan deze SNEAK PREVIEW
Geen opmerkingen:

Een reactie posten