maandag 30 oktober 2017

Het eerste Tiny House straatje

In Hardegarijp is het eerste Tiny House straatje van Nederland geplaatst. Vijf Tiny Houses met ieder een eigen kavel van 160 m2. De Tiny Houses zijn gefundeerd en aangesloten op de nutsvoorzieningen. Hierdoor is het onroerend goed en hebben de bewoners een Groenhypotheek kunnen afsluiten. Door het zonnepanelendak zijn de Tiny Houses energieneutraal. Gefeliciteerd!

'Het kan wel' interviewde Gerard Dijkstra, een van de bewoners van het Tiny House straatje voor 'voor de wereld van morgen'. Enkele fragmenten uit het gesprek vind je hieronder. Gerard is mede-eigenaar van Mill Home, een bedrijf dat energie neutrale tiny houses bouwt en woont hier sinds juni 2017.


'Het is zoveel ruimer dan ik had verwacht! Het is een heerlijk gevoel van ruimte als ik binnen zit. Dat komt denk ik door de hoogte van het huisje. Deze is vier meter hoog en helemaal open tot de nok.' Alles in het huisje is gemaakt van natuurlijke materialen. De binnenkant is bijvoorbeeld volledig van berkenhout gemaakt en de vloer is van kurk. Verder heeft Gerard een aantal mooie groene planten gekocht die het huisje een fijne sfeer geven. Kortom: 'ik ben helemaal gelukkig met mijn eigen vrijstaande huis(je)!' Op het dak liggen 48 zonnepanelen. Daarmee genereert Gerard meer energie dan hij gebruikt. 'Zo zorg ik er voor dat de kinderen van mijn kleinkinderen ook nog een mooie toekomst hebben hier op aarde. Alles in dit huisje is elektrisch. Verder kon ik voor dit kleine huisje een Groene Hypotheek krijgen, waardoor ik in de maand maar ongeveer 350 euro kwijt ben aan vaste lasten. Hierdoor kan ik parttime werken en heb ik ruimte genoeg voor andere dingen.'

Het huisje staat samen met vier andere tiny houses in Hardegarijp. 'De sfeer is heel goed! We hebben veel contact met elkaar. Dat gaat nu nog vooral over praktische zaken zoals de gezamenlijke rekeningen, internet en de buurtbarbecue. We zijn geen community, maar zeker wel meer dan alleen buren. Een goede buur is beter dan een verre vriend zeggen ze dan toch?' 


'Voor ons eigen straatje hoop ik dat we over een tijdje ook een elektrische auto gaan delen die we opladen met energie van onze eigen daken. Hoe gaaf zou dat zijn?'

SLIM RUIMTEGEBRUIK IN BOEKVORM


Voor Bouwtotaal-Magazine schreef ik meer dan 40 artikelen over SLIM RUIMTEGEBRUIK. Constant ben ik op zoek naar ruimte-innovaties op de vierkante mm en verwonder ik me over de wereld van tiny houses, tuinkantoortjes, mantelzorgwoningen, onderkomens voor vluchtelingen en alle kleine ruimtes die je maar kan bedenken.

De eerste 20 verhalen zijn gebundeld in een boekje. Het kleinste huisje van 1 m2 mag natuurlijk niet ontbreken. Maar ook het Hobbit Huis, de Hubbel en een mantelzorgwoning van PasAan kom je tegen in dit rijk geïllustreerde boekje met prachtige foto's. Ben je geïnteresseerd? Bekijk dan deze SNEAK PREVIEW


Geen opmerkingen:

Een reactie posten