donderdag 7 april 2022

Finny en Bob verliefd op de Caraïben


Reinier Redding de covervis
6 Scuba duba Mexico

‘Waar is m’n snorkel, Fin?’
‘Náást de jeu de boulesballen in de ballenbak!’
‘Heb ik al gekeken, hij ligt er niet.’
‘Nog een keer kijken!’
‘Nee, echt niet! En ook niet óp de jeu de boulesballen.’
‘Misschien ligt hij dan onder de jeu de boulesballen?’
‘Hhhhmm, o ja, bedankt Fin!’

Vanmiddag staat een diepzeeduik met Reinier Redding op het programma. Reinier is een covervis, die alle zwem-, reddings- en duikdiploma’s al had voordat hij vierenhalf jaar was. Hij voelt zich als een vis in de Mexicaanse wateren. Op het strand van scuba-eiland Cozumel staan Fin en Bob al een tijdje te wachten als plotseling een grote vissenkop boven het water uitsteekt.
‘Oooo, ’t is Redding!’, roept Bob opgewonden.
Ze doen hun snorkels op en springen met een salto achterwaarts het water in.

’s Avonds zijn ze uitgenodigd op het diner dansant van de plaatselijke winkeliersvereniging. En wie schetst hun verbazing als Reinier in een aquarium het toneel op komt en covers zingt van Feergl Sharky. Die cover kan echt alles!

 👉Visserslatijn: de Covervis

Met een lengte van 48 en een breedte van 16 kilometer is Cozumel het grootste eiland van Mexico. Het staat bekend om zijn geweldige duikscene: als je goed zoekt vind je hier ook covervissen, familie van de koffervisjes. Deze enigszins hoekige variant kan een hoge fluittoon produceren, covers zingen om vijanden te verjagen. (Bron: Visserslatijn voor dummies).👈

 

Flamingopaalstafeesten
Wat een pech: Fin en Bob zijn te laat voor de folkloristische flamingopaalstafeesten van Las Coloradas aan de kust van het Mexicaanse schiereiland Yucatan. Het is voor de statige vogels inmiddels te koud en te nat om lang buiten te staan. Ze zitten liever aan de bar met een lekkere garnalencocktail en een glaasje rosé.

Bob heeft z’n kruk dapper aangeschoven bij drie flamboyante flamingo’s.
‘Wat hebben jullie een prachtige veren, daar kun je mee pronken.’
Hij is benieuwd of ze foto’s hebben van de paalstafeesten, en ja hoor: ze hebben zelfs een foto waar ze samen op staan. Die foto wordt groot op de muur geprojecteerd. Bob maakt er snel een aquarel van want misschien is dit wel weer een reis voor een boekje, en dan heeft hij vast één tekening klaar.

👉Flamingofeitjes

De flamingo's (Phoenicopteridae) zijn een familie van grote, steltpotige waadvogels. Alle soorten kenmerken zich door een lange hals, haakvormige snavel en roze verenkleed.
Aan de hand van dna-sequencing kon worden vastgesteld dat flamingo's vrij nauw verwant zijn met de fuut, en wat verder weg met de duif.
Flamingo's zijn van nature wit. Hun voedsel (algen en kleine kreeftjes) zorgt voor de roze kleur.👈

Louter kabouters
Voor de meeste toeristen ligt Las Coloradas niet op de route, en dat is voor Finny en Bob een extra reden om wat langer te blijven. Een verademing: overdag de siësta en ’s avonds een borreltje aan de bar. De flamingo’s zitten in ruil voor een bittergarnituurtje en een kopstoot vol mooie verhalen.

Na een paar sterke verhalen en dito drankjes dommelt Bob bij het haardvuur weg. Aan de binnenkant van z’n ogen ontstaat een nieuwe wereld: uit een boek met de titel Louter kabouters, waaronder zijn naam verraadt dat hij de auteur is, kruipen kleine wezentjes die ballonnen opblazen waarmee je kunt ballonvaren. Bob ziet zichzelf landen met Marilyn Mango de beroemde Amerikaanse oerwouddeskundige. Een lange stoet muziekkabouters is onderweg naar Finny, die als concertzaal optreedt.

Als hij zijn ogen opendoet, ziet Bob een bar vol flamingo’s en folklore. Hij besluit z’n droom voor zichzelf te houden en sluit aan bij de polonaise.

👉Kabouterwijsheid

Een kabouter is een mythisch wezen dat over de hele wereld inspiratie biedt aan talloze sprookjes. Kabouters worden vaak verward met gnomen, maar een kabouter is een huis- of bosgeest, terwijl een gnoom een elementaire aardgeest is .👈

Ben je benieuwd naar meer avonturen van Finny en Bob? Download dan gratis de boekjes, die ik samen met Raymond Kool van Tiny Publisher/Klein Wonen Magazine heb gemaakt:
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten