dinsdag 12 april 2022

Finny en Bob verliefd op de Caraïben

                              Buena Vista Social Club

8    Mojito en Piña Colada

‘Wist je dat Cuba uit 4195 eilanden bestaat en ongeveer tweeënhalf keer zo groot is als Nederland?’ Bob heeft voor vertrek het verkreukelde en gescheurde rode reismapje nog even doorgenomen.
‘Ja natuurlijk weet ik dat, maar wist jij dat het hoofdeiland ongeveer 1250 kilometer lang is en 191 kilometer breed?’ Fin heeft gisteravond met de buren staan kletsen en een paar weetjes onthouden om Bob te counteren.

De reisvrienden genieten van de kleurige Amerikaanse oldtimers en klassieke gebouwen. Vanaf ieder terras klinkt swingende muziek. Ze dompelen zich een middagje onder in Havanasferen, en eindigen in de Buena Vista Social Club. Het open podium bruist van de supergetalenteerde zangers en zangeressen, die allemaal loepzuiver en met veel gevoel zingen.
Pas ver na middernacht rupsen de vrienden door de donkere straten van Havana terug naar hun hotel.

👉Cubacultuur: Buena Vista Social Club

Buena Vista Social Club is een groep Cubaanse muzikanten, vernoemd naar een club met dezelfde naam die tot in de jaren 1940 in de Cubaanse hoofdstad Havana bestond. De band werd in 1996 opgericht door de Amerikaanse gitarist en producer Ry Cooder en de Cubaan Juan de Marcos González. Het bijzondere van de band is de hoge leeftijd van zijn leden.👈

Havana by car
Autoverhuurder Jorge Arbusto draait nog een bougietje vast en geeft met een brede smile het teken dat de auto veilig is. Bob kan instappen en Finny kan aanhaken.
‘Veel taxi’s in Havana stammen uit de jaren vijftig van de vorige eeuw,’ vertelt Jorge.
‘Verder zie je hier veel Russische en Aziatische auto’s. Doe voorzichtig, want hij rammelt wel een beetje.’ Hij zwaait de vrienden uit en hoopt dat hij iets van z’n prachtige oldtimer terugziet.

Op de zeven kilometer lange El Malecon kolkt het stadsleven. De Cubanen komen hier samen met vrienden en geliefden om rum te drinken, te luisteren naar muzikanten en te dansen. ‘s Ochtends vind je hier veel vissers, maar ‘s avonds verandert de boulevard in een openluchtdiscotheek met muziek en feestgangers. Bob heeft gelezen dat dit de ideale plek is voor een relaxed ritje in een opgepoetste Chevrolet. Hij laat z’n haartjes wapperen in de wind, houdt één hand nonchalant aan het stuur en wuift met de andere vrolijk naar z’n publiek.

👉Hoofdstadhighlights: Havana

Havana is de levendige hoofdstad van Cuba aan de gelijknamige baai. Habana Vieja is de oudste wijk, vol historische bezienswaardigheden. Centro is een wijk met gebouwen uit verschillende tijden in verscheidene stijlen. In Vedado vind je vooral brede lanen, grote huizen en veel licht.👈

Cocotaxi’s in Havana
Bob heeft nog één grote wens voordat ze naar huis teruggaan: de Cocotaxi’s lijken hem leuker dan de spannendste kermisattractie. Andres doet niet moeilijk en geeft Bob een eigen Cocootje mee om een middagje door de stad te crossen. Eigenlijk heeft het wagentje drie wielen, maar Bobbie komt erachter dat je op volle snelheid ook bochtjes kan nemen op twee.

Het duurt niet lang totdat een auto met zwaailicht en stopbord voor hem gaat rijden. En dan zit hij de rest van de middag formulieren in te vullen in een klein smoezelig kantoortje.

Nog narrig van die onverwachte middagbesteding start Bob met de voorbereiding van de terugreis. Ze vertrekken morgen op een zeilend oceaanvlot, en alle spullen moeten zeevast worden opgeborgen.

Na een uurtje bagage proppen, ploft hij bezweet op de bedbank en schenkt voldaan een Mojito in voor Fin en een Piña Colada voor zichzelf.

In de krant leest hij een bemoedigend bericht:
‘Het aantal gevallen van piraterij op zee is vorig jaar flink gedaald. Volgens de Internationale Maritieme Organisatie waren er, voor zover bekend, in 2021 132 gewapende aanvallen van piraten op vaartuigen. Het laagste aantal sinds 1994.’

‘Dat wordt een rustige terugreis Fin!’

Ben je benieuwd naar meer avonturen van Finny en Bob? Download dan gratis de boekjes, die ik samen met Raymond Kool van Tiny Publisher/Klein Wonen Magazine heb gemaakt:
 








Geen opmerkingen:

Een reactie posten