donderdag 29 april 2021

Ecocapsule

Nice Architects nam in 2008 deel aan de ideeënprijsvraag van Andres Sprout Society. ‘Ontwerp een kleine wooneenheid voor een kunstenaar.’ Ze zonden een rond gebouwtje in, zodat het energieverlies beperkt zou blijven. Bovendien kon het huisje zelf water verzamelen en was eenvoudig te transporteren. Helaas was de techniek voor een volledig off-grid gebouwtje op deze kleine schaal nog niet beschikbaar. Meer dan tien jaar later presenteert Nice Architects trots de 100 % off-grid ecocapsule. Je kan er zelfs je elektrische auto mee opladen.

In 2014 liet de ontwikkeling van de techniek het toe om de Ecocapsule versie 2 te voltooien, uitgerust met alle installaties die je nodig hebt om langere tijd onafhankelijk te kunnen leven. ‘Zoiets als een Zwitsers zakmes, je neemt alles in je ontwerp op, dat je nodig hebt’, vertelt Matej Gyárfáš van Ecocapsule. ‘Lange termijn off-grid wonen en werken ging altijd gebukt onder een gebrek aan middelen en bevoorrading. Hiervoor was een constante materiaalstroom nodig en aanvoer van brandstof, tijdrovend en slecht voor het milieu. Doordat de capsule is voorzien van alles wat je nodig hebt, bewijs je het milieu een grote dienst.’

Ecocapsule is een slim huis dat volledig kan draaien op zonne- en windenergie. Matej: ‘De capsule stelt mensen in staat om de hele wereld te bereiken met de luxe van een hotelkamer.’ Om in te kunnen spelen op periodes van lage energieproductie is een grote batterij capaciteit voorzien. Overtollige energie wordt opgeslagen en kan later worden gebruikt.

De bolvorm van de Ecocapsule is ook zorgvuldig gevormd om het verzamelen van regenwater en ochtenddauw te optimaliseren. Membraan water filters zijn ontworpen voor het zuiveren van 99,999% van de bacteriën, waardoor een natuurlijke waterbron ontstaat en het water geschikt is om te drinken.

Lees het hele artikel en meer in Slim Ruimtegebruik 3
Geen opmerkingen:

Een reactie posten