dinsdag 12 november 2019

Almere durft

Almere is een van de koplopers als het gaat om nieuwe vormen van bouwen, nieuwe vormen van verkavelen en nieuwe verhoudingen tussen burgers en overheid op het gebied van wonen. Twee prachtige voorbeelden, waar kleine huisjes volop de kans krijgen, zijn Almere Poort en Tiny House Farm. 


fotocredits: Bouwexpo Tiny Housing Almere
Enkele jaren geleden deed Almere al ervaring op met een pilot ‘particulier opdrachtgeverschap’, maar de pionier gemeente bleef niet stil zitten. In 2017 werd een groot terrein vrijgemaakt voor het ontwikkelen van Tiny Houses in het project BOUWEXPO ALMERE POORT. Hier staat inmiddels een flink aantal prijswinnende kleine huisjes. Almere schreef de prijsvraag uit, biedt ruimte in de regelgeving en reserveerde een locatie voor de pilot.


Tiny House Farm Almere

Maar Almere doet meer. Tiny House Farm is een nieuwe innovatieve gebiedsontwikkeling van Almere en biedt de mogelijkheid om klein vrijstaand te wonen met een stuk grond eromheen. Tiny House Farm staat in Oosterwold met als bijna-buren het land van de stadsboer. Het plan bestaat uit 31 kavels waar iedereen de vrijheid kreeg om een eigen huisje te bouwen. Geen Welstand en er is getoetst aan het Bouwbesluit 'light'. Marjolein Jonker interviewde initiatiefnemer Daan Fröger voor TinyFindy: VRIJ BOUWEN IN OOSTERWOLD


Tiny House Farm Almere
Op iedere kavel vind je een woning. Daaromheen ligt de tuin, die moet worden ingevuld met stadslandbouw: een graasweide, moestuin, kruidentuin of kleine boomgaard. Het is ook mogelijk om vergunning vrij een schuurtje te bouwen. Zo blijft het gebied een open en groen karakter behouden, schuttingen worden niet gebouwd. 


Tiny House Farm Almere
Aansluiting op elektriciteit, water en glasvezel is mogelijk, maar er is geen gas. Riolering is geregeld met een collectief helofytenfilter systeem. Een toetsing aan Bouwbesluit Light, geen verplichte afname van overheids gas en ruimte voor vergunning vrij bouwen. De bouw innoveert in rap tempo en Almere is mede koploper.
Vers van de pers! Je kan m'n nieuwe boekje nu ook bestellen als hardcover: SLIM RUIMTEGEBRUIK 2 met 20 nieuwe bijzondere Tiny gebouwtjes.

Bekijk hier een preview
PREVIEW SLIM RUIMTEGEBRUIK 2
En bestel je eigen exemplaar
BESTEL-LINKJE SLIM RUIMTEGEBRUIK 2
Geen opmerkingen:

Een reactie posten