maandag 7 oktober 2019

Mantelzorg groeit in tuinen (6)


"Steeds vaker zullen ouderen en minder valide patiënten zelfstandig blijven wonen." zegt Maxime van Gestel van DOMUS CURA. "Steeds meer zorginstellingen sluiten of kampen met personeelstekort, vanwege diverse bezuinigingen. Daardoor ontstaat er een sterke behoefte aan zelfstandige woonruimte voor zowel ouderen als gehandicapten."

De woning mag bewoond worden door maximaal één huishouden, waarvan minstens een persoon mantelzorg ontvangt of verleent. Ook de mantelzorger mag dus in de aan- of bijbouw wonen. Maxime vult aan: "De Gemeente kan wel vragen om een verklaring van de huisarts of verpleegkundige of andere instanties."



Domus Cura ziet de toepassing van mantelzorgwoningen alleen maar groeien: "Mantelzorg en langer zelfstandig wonen zijn aan de orde van de dag. Verzorgingstehuizen blijven voorlopig nog wel bestaan, maar wij merken dat het kabinet ouderen aanspoort om langer zelfstandig te wonen. En dat is logisch als je kijkt naar de cijfers van de vergrijzing. Die zijn enorm. Wij kunnen helpen. Onze adviseur heeft 50 jaar ervaring, met name in de bouw van aangepaste woningen. En we hebben een eigen architect in dienst."

Voor een verzorgingstehuis in Dreumel bouwde Domus Cura recent een groepje zorgwoningen. "Bij  St. Barbara ontstond de behoefte van ouderen, die liever niet in een kamer wilden wonen maar in een woning met eigen tuin. De gemeente ging vrij snel akkoord. Vroeger was dat wel anders, maar ook gemeentes worden aangemoedigd om dit soort projecten te stimuleren. Uit een enquete van de eigenaar blijkt dat er veel behoefte is aan dit soort zorgwoningen."

De bouwers zien veel mogelijkheden voor het creëren van hofjes: "We borduren voort op een 400-jaar oude traditie. Dit concept is niet voor niets al zo lang resistent tegen alle veranderingen in de maatschappij. Nu de maatschappij verandert en ouderen weer meer voor zichzelf moeten zorgen, lijken nieuwe hofjes een prachtige oplossing. Ouderen die in een hofje wonen, kunnen zelf de regie nemen en zelfstandig wonen, maar wel in een hechte gemeenschap. Er is hierdoor een vorm van veiligheid gecreëerd, sociale controle.



Een hofje is vooral voor ouderen die nog geen intensieve zorg nodig hebben, maar wel op de toekomst voorbereid willen zijn. Vanzelfsprekend wordt er meer voor elkaar gezorgd, waardoor het moment van het aanvragen van intensieve zorg wordt uitgesteld."

Lees hier m'n eerdere blog posts over mantelzorg woningen LEVEN in Tuinen en mantelzorgwoningen


BOEKJE SLIM RUIMTEGEBRUIK 2

Vers van de pers! Je kan m'n nieuwe boekje nu al bestellen: SLIM RUIMTEGEBRUIK 2 met 20 nieuwe bijzondere Tiny gebouwtjes.

Bekijk hier een preview
PREVIEW SLIM RUIMTEGEBRUIK 2
En bestel je eigen exemplaar
BESTEL-LINKJE SLIM RUIMTEGEBRUIK 2





Geen opmerkingen:

Een reactie posten