maandag 21 oktober 2019

Diogene, DE GROOTMEESTER AAN ZET

De Italiaanse architect RENZO PIANO is vooral bekend van grote prestigieuze gebouwen. Maar heeft ook een passie voor de kleinst denkbare bouwsels. Diogene is een prachtig voorbeeld van zijn passie voor klein en off-grid leven.


Het huisje is voorzien van een aantal duurzame technologieën, zoals zonnepanelen, die het huis voorzien van warm water en de energie voor LED-verlichting, elektrisch fornuis en een koelkastje. Bovendien beschik je over een installatie, die regenwater filtert en geschikt maakt voor gebruik in de douche en de keuken. Om het off-grid karakter te completeren wordt gebruik gemaakt van een composterings toilet. Renzo Piano heeft er echt iets bijzonders van gemaakt en z'n ideeën compromisloos doorgevoerd. Als je je wilt verdiepen in de principes van off-grid wonen, dan biedt dit voorbeeld alle informatie, die je zoekt. In BOUWTOTAAL vind je een uitgebreid artikel over Diogene.

Zo’n 10 jaar geladen is bij Renzo Piano het eerste idee voor Diogene ontstaan. Meerdere prototypes van multiplex en beton zijn in die beginperiode ontwikkeld. En uiteindelijk in 2009 werd de eerste versie van Piano’s kleine huisje gepresenteerd. Een houten gebouwtje van 2,4 bij 2,4 meter, een hoogte van 2,3 meter en een zadeldak (een gewicht van 1,2 ton). Maar Renzo Piano was niet tevreden. Hij deed een oproep voor financiering van de doorontwikkeling en vond zijn partner in Rolf Fehlbaum, CEO van Vitra AG, een Zwitserse meubelproducent. Na 3 jaar van intensieve doorontwikkeling is het definitieve prototype geïntroduceerd op de Vitra Campus ter gelegenheid van Art in Basel (2013). Maar ook dit prototype blijkt slechts een tussenstap, en het begin van weer een nieuw prototype. Het publiek mag het huisje gaan testen en beoordelen en dan besluiten Piano en Vitra welke aanpassingen gewenst zijn. Keuze’s over productie of serieproductie worden pas daarna actueel.


Diogene is vernoemd naar de filosoof Diogenes, van wie wordt gezegd dat hij in een ton leefde, omdat alle wereldse luxe volgens hem overbodig was. Maar het is zeker geen noodhuisvesting. Eerder een plek om je vrijwillig terug te trekken, ontwikkeld vanuit een positieve filosofie van een bevlogen architect. Het gebouwtje kan worden gebruikt in verschillende klimatologische omstandigheden, zelfs extreme hitte of koude is geen probleem. En de cabine is onafhankelijk van bestaande infrastructuur, dus volledig zelfvoorzienend. Water wordt bijvoorbeeld verzameld door het huisje zelf en daarna schoongemaakt en hergebruikt. En dit onderkomen voorziet ook in haar eigen energie. Het duurzame karakter wordt nog versterkt doordat het benodigde oppervlak zo klein mogelijk is gehouden en de cabine is los gehouden van de ondergrond. Hiermee is de impact op de omgeving minimaal.


Diogene is uitgerust met alles wat je nodig hebt om te leven. Het voorste deel fungeert als woonkamer: aan de ene kant is er een pull-out bank; aan de andere kant een opklapbare tafel onder het raam. Achter een binnenwand met opbergmogelijkheden vind je een douche, toilet en keuken. Het huis en meubilair vormen een eenheid. Opgebouwd uit hout met een warme uitstraling. Met het oog op bescherming tegen weersinvloeden, is de buitenkant bekleed met aluminium. Deze bekleding draagt ook bij aan de stijfheid van de cabine en reflecteert ook nog eens warmte in de zomer. De hoofdvorm en het zadeldak lijken op het archetype van een huis, maar de afgeronde hoeken en de gevelafwerking geven ook de indruk van een hedendaags industrieel product. Het is geen eenvoudige hut, maar een technisch perfect en esthetisch aantrekkelijk off-grid verblijf.



NIEUW E-BOOK SLIM RUIMTEGEBRUIK 2

Vers van de pers, m'n nieuwe boekje SLIM RUIMTEGEBRUIK 2 met 20 bijzondere Tiny gebouwtjes.

Bekijk hier een preview
PREVIEW SLIM RUIMTEGEBRUIK 2

En bestel je eigen exemplaar



Geen opmerkingen:

Een reactie posten