maandag 1 februari 2016

Pallets Paradise

'Over de hele wereld zijn 38 miljoen mensen op de vlucht in hun eigen land. Ze gelden als ontheemden en hun aantal was nog nooit zo hoog.' Dat meldde de Norwegian Refugee Council eerder dit jaar. Volgens de organisatie gaat het om evenveel mensen als ‘Londen, New York en Peking bij elkaar’. Circa 80% van alle vluchtelingen wereldwijd kan onderdak worden geboden op basis van de jaarproductie van gerecyclede pallets in Amerika. Dat klinkt als een kans.



Pallet-House is ontworpen voor de vluchtelingen in Kosovo in 2006. I-BEAM ontwerpt de shelter inmiddels ook als goedkope en efficiënte huisvesting. Niet alleen voor mensen, die zijn ontheemd door natuurrampen, maar ook als betaalbare prefab woning in alle gevallen, waar noodhulp nodig is. Een Pallet-House is ongeveer 3m x 6m groot en er zijn 80 pallets nodig om de shelter te bouwen voor ongeveer Euro 350,--.


De pallets zijn ontworpen voor vervoer en kunnen dus eerst worden gebruikt voor het transport van andere vormen van hulp, waaronder voedsel en medicijnen. Eenmaal ter plaatse heeft een vijf-koppig team minder dan een week nodig om een shelter te monteren met eenvoudig gereedschap. Dekzeilen of golfplaten dakbedekking dienen als tijdelijke maatregelen om te voorkomen dat water binnenkomt. En als er genoeg lokaal beschikbare materialen aanwezig zijn, zoals puin, stenen, aarde, modder, hout en riet, kan het dak blijvend waterdicht worden gemaakt en kunnen de muren hun permanente vulling krijgen. Voor langdurige bewoning kan later gips of beton worden gebruikt.


Ontheemden verblijven gemiddeld zeven in jaar in hun tijdelijke voorziening. Naast het voordeel van de mooie uitstraling van het Pallet-House, het lijkt een soort tuinhuisje, is het ook veel steviger dan de tent constructies, die je vaak in vluchtelingenkampen aantreft. Dus veel beter geschikt voor langdurig gebruik. En zelf bouwen is geen punt. Bekijk hier de instructievideo's: HOE BOUW JE EEN PALLET HOUSE?


MEER VOORBEELDEN

Ben je enthousiast geworden over de mogelijkheden van palletbouwen, kijk dan ook eens naar de CABIN VAN KEVIN BENTLY en de CABINS VAN JOHN EN KAREN. Ben je nieuwsgierig naar andere mogelijkheden voor een tweede leven van pallets, dan is
WAT KAN NOG MEER MET PALLETS? waarschijnlijk een interessante site voor je.



Heb je zelf voorbeelden van kleine huisjes, die gebouwd zijn met pallets? reageer dan graag via onderstaande reactiemogelijkheid of op KENNISPLATFORM LEVEN IN TUINEN 


SLIM RUIMTEGEBRUIK IN BOEKVORM

Voor Bouwtotaal-Magazine schreef ik meer dan 20 artikelen over SLIM RUIMTEGEBRUIK. Constant ben ik op zoek naar ruimte-innovaties op de vierkante mm en verwonder ik me over de wereld van tiny houses, tuinkantoortjes, mantelzorgwoningen, onderkomens voor vluchtelingen en alle kleine ruimtes die je maar kan bedenken.

De eerste 20 verhalen zijn gebundeld in een boekje. Het kleinste huisje van 1 m2 mag natuurlijk niet ontbreken. Maar ook het Hobbit Huis, de Hubbel en een mantelzorgwoning van PasAan kom je tegen in dit rijk geïllustreerde boekje met prachtige foto's. Ben je geïnteresseerd? Bekijk dan deze SNEAK PREVIEW

Geen opmerkingen:

Een reactie posten