vrijdag 26 februari 2016

Ik voorzie vernieuwende voorzieningen

Kleine huisjes hebben kleine wensjes. Ze vragen weinig energie om op te warmen of te koelen, een beetje elektriciteit voor de verlichting en nauwelijks materiaal om te worden gebouwd. Een zorgeloos bestaan, zou je zeggen. Bijna waar, een paar uitdagingen heeft een micro-huisje nog wel. 'Hoe zorg ik dat zonne-energie en water beschikbaar zijn als ze echt nodig zijn? Hoe kom ik af van m'n afwaswater en toiletresidu? Marjolein Jonker vertelt hoe ze met deze vragen omgaat.


TINY HOUSE pionier Marjolein Jonker heeft haar eigen off-grid huisje ontworpen met hulp van Laurens en Lena van der Wal en heeft al heel wat praktische oplossingen gevonden. De energie, die ze opwekt met zonnepanelen wordt opgeslagen in accu's. In combinatie met energie-zuinige apparaten (de was gaat weer ouderwets met de hand) kom je een heel eind. 
Voor het douchewater wil Marjolein water gaan opvangen, verzamelen en filteren, zodat je het alleen hoeft op te warmen als je het nodig hebt. 
Voor het afwaswater komt een filtersysteem en er komen alleen maar biologisch afbreekbare producten in haar huisje. Met het gefilterde water, kunnen plantjes groeien, die weer kruiden leveren voor haar eigen verbouwde maaltijden. 
De grootste boodschap verdwijnt via een composteringstoilet. Wil je alle ideeën eens op je gemak lezen, ga dan naar Marjolein in het klein

ARUP SOLAR PANEL heeft een revolutionair zonnepaneel ontwikkeld op basis van algen, een vernieuwbare grondstof. De dunne Solarleaf Bioreactor meet 2,5 m x 0,7 m en wordt aangebracht op de gevel. Een ingenieuze installatie, gevuld met algen, genereert warmte en biomassa. Bovendien kunnen de panelen functioneren als zonwering en heb je zelfs een redelijk niveau van geluidsreductie.

Solarleaf is volledig geïntegreerd in de gebouwinstallaties, zodat zonne-energie optimaal kan worden verzameld, verdeeld, opgeslagen en gebruikt. Het Biq-huis in Hamburg heeft al in 2013 aangetoond dat het systeem goed functioneert. Geen wonder, dat deze noviteit ook nog eens is genomineerd voor de Zumtobel Group Award, een prijs voor duurzame en humaniataire innovaties voor de gebouwde omgeving. Ook ARCHDAILY besteedde al eens ruim aandacht aan dit zonne-wonder.




Elon Musk biedt met TESLA POWERWALL een innovatieve accu voor thuisgebruik. Een lithium-ion batterij van 7 of 10 kWh. De accu heeft de afmeting van een CV-ketel en kan zowel binnen als buiten gemonteerd worden. Tesla heeft zich al bewezen in de auto-industrie en schuwt het avontuur en de innovatie niet. Hou ze in de gaten!

Meer voorbeelden


De bootjes- en kampeerwereld heeft veel ervaring met off-grid voorzieningen. Laat je ook eens inspireren door deze complete pv elektriciteitsvoorziening van AMPÉREWINKEL. Ook onderzoeksinstituren researchen vrolijk door.  Zoals een gewone batterij stroom opslaat, zo slaat de warmtebatterij warmte op. Zo kan zomerwarmte worden opgeslagen om er winterkou mee te verdrijven. TNO werkt in het internationaal consortium MERITS aan de ontwikkeling van een prototype van een warmtebatterij, die geschikt is voor woningen.TNO warmte collector.
Ken je zelf voorbeelden van innovatieve installaties voor kleine huisjes?, reageer dan graag via onderstaande reactiemogelijkheid of op KENNISPLATFORM LEVEN IN TUINEN. Dan neem ik ze op in m'n volgende blog over innovatieve installaties.

SLIM RUIMTEGEBRUIK IN BOEKVORM

Voor Bouwtotaal-Magazine schreef ik meer dan 20 artikelen over SLIM RUIMTEGEBRUIK. Constant ben ik op zoek naar ruimte-innovaties op de vierkante mm en verwonder ik me over de wereld van tiny houses, tuinkantoortjes, mantelzorgwoningen, onderkomens voor vluchtelingen en alle kleine ruimtes die je maar kan bedenken.


De eerste 20 verhalen zijn gebundeld in een boekje. Het kleinste huisje van 1 m2 mag natuurlijk niet ontbreken. Maar ook het Hobbit Huis, de Hubbel en een mantelzorgwoning van PasAan kom je tegen in dit rijk geïllustreerde boekje met prachtige foto's. Ben je geïnteresseerd? Bekijk dan deze SNEAK PREVIEW


1 opmerking: