dinsdag 19 januari 2016

Superstulpje met een stoeltjeslift

Als professioneel snowboarder verdiende Mike Basich $ 175.000 per jaar, hij woonde in een huis van bijna 400 m2 en reisde de wereld rond voor internationale toernooien. Na beëindiging van z’n sportloopbaan koos Mike ervoor te vertrekken uit de hectiek, die hij zo gewend was. Hij bouwde een hutje op z’n eigen heuvel in het Sierra Nevada gebergte in de buurt van Truckee, Californië. Geen elektriciteit of indoor sanitair, wel meer dan16 km2 skipistes.
Even helemaal uit de normale samenleving stappen lijkt tegenwoordig niet meer mogelijk, maar met zijn nieuwe hut is het hem toch gelukt! Mike Basich was één van de snowboarders die aan de wieg stonden van de professionalisering van de sport. Toen rivaliserende vriendengroepen besloten om uit te vogelen wie de beste snowboarder was, kwamen de wedstrijden op gang en zagen de grote sportmerken de mediapotentie van de sport. Mike kon vanaf dat moment op hoog niveau meedoen en op zijn hoogtepunt verdiende hij meer dan $175.000 per jaar met zijn hobby. Hij kocht een huis van bijna 400 vierkante meter en leefde een droomleven.

Maar was dat ook zo? Die bakken met geld en een gigantisch huis maakten hem namelijk niet echt gelukkig en eigenlijk wilde hij maar één ding: Snowboarden! Hij besloot zijn huis in te ruilen voor een piepklein huisje dat hij helemaal zelf heeft gebouwd. Daarvoor moest hij wel eerst een eigen skigebied kopen.Voor Mike is het wonen in dit kleine berghutje dan ook een bijzondere ervaring, omdat hij niet meer bezig is met de dagelijkse sleur van een ‘normaal’ leven. Een wekker heeft hij niet nodig, hij wordt simpelweg wakker zodra de eerste zonnestralen zijn huisje binnen komen. 

“Het voelt alsof ik terug ga naar de basics van de mensheid. Ik voel me veel meer verbonden met de wereld dan in mijn oude huis,” aldus Mike. “Ik ga slapen als de zon onder gaat en word wakker wanneer de zon op komt. Het voelt hier niet alsof ik tegen de klok aan het racen ben. Als je in een stad woont, voelt het leven als een grote race, maar hier voelt het alsof ik echt verbonden ben met wat er daadwerkelijk gebeurt.” Meer weten over Mikes superstulp? Lees hier het ARTIKEL OVER MIKE BASICH IN SLIM RUIMTEGEBRUIK

SCHUILEN IN SKUTA, SLOVENIË

Architectenbureau OFIS uit Slovenië ontwierp met AKT II ingenieurs en studenten van de Harvard Graduate School of Design een innovatieve hut in de bergen van Skuta in Slovenië. Het hutje vervangt, op meer dan 2500 meter hoogte, een roestige 50 jaar oude schuilplaats en biedt 8 wandelaars een veilige overnachting. De modulaire shelter is onderverdeeld in drie secties, die zijn ingevlogen met een helikopter. Rekening houdend met het ruige terrein en de extreme weersomstandigheden in de bergen is de cabin opgebouwd uit drie lagen. De buitenste schil is gemaakt van vezel versterkt beton. Een stalen frame dient als draagconstructie en de binnenschaal is gemaakt van lariks houten panelen. Ook werd driedubbele beglazing gebruikt voor de ramen van de schuilplaats. De drie modules verdelen het interieur in drie ruimtes: de entree met opslagruimte en een kleine keuken, de open ruimte voor ontspanning en de slaapruimte met ingebouwde stapelbedden. Zelfs met sneeuwstormen zit je veilig, hoog en droog in dit innovatieve hutje.

MEER VOORBEELDEN

Heb je zelf voorbeelden van kleine huisjes in de bergen? reageer dan graag via onderstaande reactiemogelijkheid of op KENNISPLATFORM LEVEN IN TUINEN . Dan neem ik ze op in m'n volgende blog!


SLIM RUIMTEGEBRUIK IN BOEKVORM

Voor Bouwtotaal-Magazine schreef ik meer dan 20 artikelen over SLIM RUIMTEGEBRUIK. Constant ben ik op zoek naar ruimte-innovaties op de vierkante mm en verwonder ik me over de wereld van tiny houses, tuinkantoortjes, mantelzorgwoningen, onderkomens voor vluchtelingen en alle kleine ruimtes die je maar kan bedenken.


De eerste 20 verhalen zijn gebundeld in een boekje. Het kleinste huisje van 1 m2 mag natuurlijk niet ontbreken. Maar ook het Hobbit Huis, de Hubbel en een mantelzorgwoning van PasAan kom je tegen in dit rijk geïllustreerde boekje met prachtige foto's. Ben je geïnteresseerd? Bekijk dan deze SNEAK PREVIEW
Geen opmerkingen:

Een reactie posten