maandag 14 maart 2016

Big in Japan


Japan is de bakermat van klein wonen en leven. Van de indrukwekkende Japanse cultuur en bouwmethoden horen en zien we helaas bar weinig terug buiten Japan. Missionaris en bouwer Chris Heininge woonde en bouwde meer dan 20 jaar in Japan en besloot bij terugkomst in Amerika zijn eigen kleine huisjes te bouwen, uiteraard naar Japans voorbeeld. Todd Miller gaat nog een stapje verder .......


CHRIS HEININGE komt uit een familie van getalenteerde vaklieden, kunstenaars en ontwerpers. Zijn familie heeft bijvoorbeeld meer dan 100 woningen ontworpen en gebouwd in Oregon, Washington en Arizona. Beïnvloed door zijn jonge jaren als een christelijk missionaris in Japan, Hong Kong, Macau, en India, heeft Chris het principe van "klein wonen” omarmd. Hij houdt van de Japanse traditie, van een mooi en eenvoudig leven zonder overbodige materiële eigendom.


Na terugkeer uit Japan bouwde Chris in 1999 de eerste kleine woningen in Aurora, Oregon. Hij zag dat de mensen het idee van ultragrote woningen zat waren en meer konden genieten van de efficiency van "klein wonen." Kleine woningen, niet alleen goedkoper om te bouwen, maar ook om te onderhouden en schoon te houden.
Chris' Japanse huisje is weliswaar klein, de afmetingen zijn circa 3 m x 6 m (4,5 m hoog), maar ook luxe ingericht en afgewerkt. Op de vloerconstructie van aluminium buizen, ligt een ondervloer van multiplex. Iedere hoek is voorzien van een metalen beugel, die kan worden bevestigd aan de fundering. De constructie is verder opgebouwd met douglas spar, afgewerkt met multiplex en geïsoleerd met isolatieschuim. De buitenbekleding is opgebouwd met cederhout en stucwerk. Een mooi metalen dak, met staande naden, kan tijdens het vervoer worden ingeklapt. Luxe in eenvoud!

JAPANESE TEAHOUSE van Todd Miller is een complete Japanse woning op wielen. De bewoonster waant zich in Japan, ongeacht waar ze haar verplaatsbare huisje neerzet. De verblijfsruimte is voorzien van Shoji schermen en tatami matten. In de verhoogde vloer zijn twee uittrekladen opgenomen en een brandertje voor de thee. De ruimte krijgt haar bijzondere karakter door het knappe gebruik van licht en donker hout, de openheid én het weglaten, bijvoorbeeld van meubels. Slapen doe je op zolder: 3 tatami matten van zo’n 7 cm dik passen helemaal in de Japanse traditie. Een composteringstoilet, gascomfort en warmwaterboiler zorgen voor een bijzonder comfort.

MEER VOORBEELDEN


Professor Richard Horden draagt zijn steentje bij aan de Japanse beleving in Europa met z'n MICRO COMPACT HOME, Een huisje dat is geÏnspireerd door Japanse theehuizen. De Japanse Professor SHIGERU BAN uit Japan toont wereldwijd zijn grote betrokkenheid bij het wereldleed door zijn kennis van papier en karton als constructiemateriaal toe te passen bij gebouwtjes die dienen als  'eerste hulp bij onderkomen'.

YOKOSO JAPANESE GARDENS uit Leiderdorp speelt in op de vraag naar Japanse tuinen en tuinhuisjes. 'Van het ontwerp van de Japanse tuin en de inrichting tot en met plaatsing van Japanse theehuizen, tuinhuizen en paviljoens. Onze Japanse paviljoens en tuinhuizen zijn speciaal voor Yokoso Japanes Gardens ontworpen en gebouwd met traditionele materialen en technieken.'


Een echte aanrader voor iedereen, die zich wil verdiepen in Japanse huisjes, is het boek HOW TO MAKE A JAPANESE HOUSE van Cathelijne Nuijsink. Haar jarenlange zoektocht levert een prachtig overzicht op van kleine en piepkleine gebouwtjes.

Heeft u zelf voorbeelden van Japanse huisjes? reageer dan graag via onderstaande reactiemogelijkheid of op KENNISPLATFORM LEVEN IN TUINEN . Dan neem ik ze op in m'n volgende Big in Japan!


SLIM RUIMTEGEBRUIK IN BOEKVORM

Voor Bouwtotaal-Magazine schreef ik meer dan 20 artikelen over SLIM RUIMTEGEBRUIK. Constant ben ik op zoek naar ruimte-innovaties op de vierkante mm en verwonder ik me over de wereld van tiny houses, tuinkantoortjes, mantelzorgwoningen, onderkomens voor vluchtelingen en alle kleine ruimtes die je maar kan bedenken.


De eerste 20 verhalen zijn gebundeld in een boekje. Het kleinste huisje van 1 m2 mag natuurlijk niet ontbreken. Maar ook het Hobbit Huis, de Hubbel en een mantelzorgwoning van PasAan kom je tegen in dit rijk geïllustreerde boekje met prachtige foto's. Ben je geïnteresseerd? Bekijk dan deze SNEAK PREVIEW

Geen opmerkingen:

Een reactie posten