woensdag 26 augustus 2015

Boomhutten (2)

............ en de wereld is van iedereen. Je eigen hutje in een willekeurige boom hangen, mag dat? Joël Allen heeft het gewoon gedaan in Whistle, British Columbia (Canada) en gebruikte een boom, die op de kroondomeinen staat en dus niet op zijn eigen grond. Geen elektriciteit of voorzieningen, maar uitblinkend in schoonheid en harmonie met de Canadese bossen. Zijn enige vraag: Kan ik hier blijven wonen?

“Ik zal het maar eerlijk zeggen”, begint Joël voorzichtig, “Ik heb geprobeerd om met m’n 26ste met pensioen te gaan met hulp van m’n zelf ontwikkelde plan om snel rijk te worden, maar dat is helemaal mislukt. Wat heeft dit te maken met de boomhut? Nou, na mijn ‘pensionering’ was het boom-ei de kritieke schakel tussen mijn vroegere carrière als software ontwikkelaar, en mijn nieuwe carrière als timmerman.”

Joël wilde iets moois maken op een unieke plek en z’n meesterproef als timmerman realiseren. “Ik wilde graag volledig in hout bouwen, maar het bos zelf niet aantasten. En ik had geen geld …….. De uitkomst was de Craigslist. Hier kunnen mensen gratis restpartijen van een bouw aanbieden. Het werd voor mij een sport om als eerste de partij te claimen, op een gegeven moment zat ik m’n laptop om de paar minuten te refreshen om vooral niets te missen. Totaal heb ik op die manier toch voor zo’n $ 10.000,-- aan bouwmaterialen verzameld. Waaronder prachtig cederhout (zonder knoesten), essenhout voor het dak en de vloer ter waarde van $ 1.500,-- en een deur met dubbel glas (waarde ca. $ 400,--).
Bouwen op een helling en om een boom heen biedt een extra uitdaging. “Natuurlijk raakte in het begin regelmatig m’n gereedschap kwijt of liet ik het vallen. En bevestigingen van kromme ribben aan een ronde boom gaat ook niet vanzelf. Het is een precies werk, waarvoor veel geduld en doorzettingsvermogen nodig waren. Maar ik ben alle uitdagingen aangegaan en in augustus 2011, na 3 jaar bouwen, was m’n droom compleet.”
“In het boom-ei kunnen twee mensen slapen. Er is een openlucht keuken in camping-stijl onder een overdekt terras. En verder is het eigenlijk niets meer dan een afgelegen hut zonder elektriciteit, zonder sanitair, zonder voorzieningen.” bekent Joël als ik vraag naar de duurzaamheid en voorzieningen. “De gebruikte materialen waren sparrenhout voor de constructie, gelamineerd multiplex voor de ribben, glas voor vlakke ramen, poly carbonaat voor de gebogen ramen, heldere ceder gevelbekleding, en een hardhouten vloer. Het echte voordeel op het gebied van duurzaamheid is de kleine footprint. Maar die is dan ook wel superklein." 
In m'n ARTIKEL IN BOUWTOTAAL lees je Joël's volledige verhaal.

FREE SPIRIT SPHERES

Canadees Tom Chudleigh van Free Spirit Spheres heeft ook z’n weg gevonden tussen de boomtoppen. Hij spant boombollen aan een paar sterke kabels en laat ze wiegen in de wind. “De bollen kunnen vlak boven de grond hangen of zo hoog als de bomen toestaan”, start Tom z’n bevlogen verhaal, “De beperkende factor is de grootte en afstand van de bomen. Oude Douglas sparren aan de westkust van Canada kunnen wel 35 meter of meer zijn. Op die hoogte wordt het wel een beetje eng.” De bollen zwaaien zachtjes in de wind, maar bewegen veel abrupter als iemand binnen van positie verandert. Tom legt uit: “Aangezien de kabels bijna verticaal zijn opgespannen en een bol is verbonden met 3 afzonderlijke bomen, is de beweging in de wind gering. Echter, omdat de bollen zo licht zijn (500 kg) voel je de bol wel schudden, als iemand zich binnen beweegt. “ 
De bolbuitendiameter is 3200 mm en de constructie is van hout. Met gepaste trots vult Tom aan: “Ik gebruik altijd hout dat lokaal beschikbaar is, zoals Cederhout en hout van de spar. En je kan het hele jaar in het bolletje wonen. Ieder bolletje heeft namelijk standaard verwarming en kan zonder problemen worden gebruikt bij temperaturen tot - 20 C.”MEER VOORBEELDEN


In m'n blog BOOMHUTTEN (1) vindt u meer aansprekende voorbeelden van boomhutten. Heeft u zelf voorbeelden van boomhutten? reageer dan graag via onderstaande reactiemogelijkheid of op KENNISPLATFORM LEVEN IN TUINEN . Dan neem ik ze op in m'n volgende blog!Geen opmerkingen:

Een reactie posten