maandag 10 augustus 2015

Eitje


'Start een nieuw leven vanuit een eitje'. Dat moeten deze pioniers zo ongeveer gedacht hebben, toen ze begonnen te schetsen en timmeren. Geen gemakkelijke missie, want geen plank is recht en overal houd je rare hoekjes en ruimtes over. Toch kunnen er mooie dingen gebeuren. Laat je verbazen.

ECO-CAPSULE


Bratislava Nice Architecten uit Slowakije introduceert ECO-CAPSULE. Een micro-shelter die off-grid kan worden gebruikt door zonne-energie, opvang en filtratie van regenwater en windenergie. De afmetingen van Ecocapsule zijn circa 4,5 m x 2,5 m x 2,5 m. met een bruikbaar vloeroppervlak van ca. 8 vierkante meter. Dit micro-huisje kan eenvoudig worden vervoerd per trailer en kan dienen als een klein woninkje, extra slaapkamer, kantoor, of zelfs als een oplaadpunt voor een elektrische auto.

Het interieur is onder andere voorzien van een toilet- en doucheruimte, kitchenette, werk- en eethoek, opklapbed, en opslagruimte, die zowel van binnen als buiten toegankelijk is. Bijzonder aan de capsule is de geavanceerde technologie, zoals 2.6 vierkante meter zonnepanelen op het dak, en een geïntegreerd accu-systeem. Ecocapsule heeft ook een stille 750 W windturbine, die is gemonteerd op een uitschuifbare paal. In de badkamer vind je een compostering toilet en een douche. Ten slotte biedt de opvang van regenwater in combinatie met een filtratie systeem altijd schoon drinkwater. Meer informatie over dit technologische ECO-EI kunt u vinden in het GIZMAC ARTIKEL.

EXBURY EGG

Stephen Turner, kunstenaar, bedacht EXBURY EGG, een drijvende werk- en woonruimte aan de oever van de rivier de Beaulieu (U.K.). Voor de vorm liet Stephen zich inspireren door de nestelende zeevogels. De bouw werd toevertrouwd aan de lokale botenbouwer, die gebruik maakte van gerecyclede ceder en lokaal geproduceerd Douglas Spar. Het ei meet circa 6 bij 3 meter en wordt op zijn plaats gehouden door opgespannen lijnen.
De intieme ruimte biedt alle basisbehoeften. Het interieur bevat een bureau, een hangmat en een keuken met een paraffine fornuis en wastafel. Er is echter geen stromend water, dus maakt Stephen gebruik van een waterslang, die hij van het land aftapt. Voor elektriciteit maakt de kunstenaar gebruik van zonnepanelen. Ook is er een zonnedouche in de natte ruimte en bevindt zich 'aan boord' een composteringstoilet, zoals je dat vaker tegenkomt in boten of campers.Een kleine houtskool kachel moet zorgen voor de nodige ruimteverwarming op koude dagen. Exbury Egg ontvouwt nog meer van haar geheimen in dit GIZMAC ARTIKEL

MEER VOORBEELDEN

dmvA uit België ontwierp al in 2010 de 'Blob VB 3',  een mobiele leefruimte van circa 20 m2, die kan worden gebruikt als kantoor, guesthouse of tuinhuisje. De Blob beschikt over een badkamer, keuken, slaap- en opslagruimte. En is voorzien van verlichting. Het belangrijkste bouwmateriaal is polyester. Meer weten?  Hier vindt u extra informatie over dit EITJE MET EEN KLAPDEUR MET EEN KLAPDEUR. 

Boa Bed ontwikkelde een SLAAPEI, dat je ergens in het weiland kan leggen, maar ook in een boom kan hangen. Als je wilt kan je hier een keer logeren .........

Zutphen realiseert zelfs een heel NOMADENDORP met eieren op het terrein Helbergen langs de IJssel. Mensen die een 'modern, nomadisch bestaan' willen opbouwen in verplaatsbare houten huizen, midden in het groen, tussen moestuinen, weiden en hobbydieren, kunnen hier een nieuw leven starten.

Heeft u zelf voorbeelden van kleine huisjes met een bijzondere vorm? reageer dan graag via onderstaande reactiemogelijkheid of op KENNISPLATFORM LEVEN IN TUINEN . Dan neem ik ze op in m'n volgende blog!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten