zaterdag 11 juli 2015

Van kantoortuin naar tuinkantoor

Z.z.p.’ers, freelancers, schoolverlaters, startende ondernemers, creërende en zorgende beroepen; ze gaan ons allemaal voor in het nieuwe werken. Of het nu een oude leegstaande fabriek is, een braakliggend stukje grond of een reststuk in de achtertuin. De werkruimtes zijn altijd inspirerend en zelfstandig, de maandlasten zijn laag en woon-werkverkeer is filevrij.
De markt voor kantoorruimte is na het uitbreken van de financiële crisis totaal veranderd. Het aanbod van grote kantooroppervlaktes is geen antwoord meer op de individuele kleinschalige vraag van de nieuwe kantoorwerkers. Ondernemingen moeten bovendien sterk op de kosten letten en rekening houden met innovatieve ontwikkelingen op het gebied van werken.
Het lijkt erop dat verdere prijserosie of het aanbieden van eenmalige incentives geen oplossing biedt. Veel waarschijnlijker is het, dat het nieuwe werken een blijvertje is. Kleinschalig, flexibel en mobiel. Ruimte dus voor nieuwe kantoorconcepten, ….. de tijd is rijp voor een compacte kantoorkubus in je eigen achtertuin.
Compacte kantoorkubussen passen perfect binnen het nieuwe werken. Stand alone of in een groepje samenwerkende kubussen, binnen of buiten, het kan allemaal. De kantoorkubus laat zich vaak gemakkelijk verplaatsen en is ook nog eens prima te gebruiken als gastverblijf, hobbyruimte of tuinkamer. De nieuwe generatie kantoorkubussen toont aan, dat innovatie en duurzaamheid prima samen gaan in nieuwe tuinkantoren. 


URBAN 6 is Benelux-leverancier van Office POD, een mooi en slim tuinkantoortje. Maickel Otte, regionaal manager bij Urban 6, is zichtbaar trots op dit stijlvolle product: "Wat begon als een project voor een bank in Engeland om mensen vanuit huis te kunnen laten werken, is uitgegroeid tot een uniek product. Inmiddels worden de POD’s voor verschillende doeleinden ingezet waaronder: kantoorruimte, vergaderruimte, meeting point, muzieklokaal, studio, interviewruimte, presentatieruimte en ga zo maar door. Het kantoortje wordt nu zelfs gebruikt als consultatieruimte in een ziekenhuis."


Er is veel aandacht besteed aan comfort,  led verlichting, automatische luchtcirculatie, ergonomische zitpositie, USB, 220v,110v aansluiting en de Pod is te plaatsen op iedere plek zowel binnen als buitenshuis. Maickel Otte voegt hieraan toe: "Misschien dat je er in eerste instantie niet direct aan denkt, maar in Engeland is de OfficePOD heel populair op scholen. De kleinere POD’s worden vaak gebruikt om 1 op 1 les te geven. 

De grotere om bijvoorbeeld muziekles in te geven. Een school in Kingston UK had geen ruimte om muziekles te geven en wilde daarnaast dat de muziekles geen overlast bezorgde voor de overige scholieren. Omdat de POD ook buiten geplaatst kan worden en het geluid flink reduceert, werd  deze op de speelplaats als muzieklokaal in gebruik genomen. Het werd al snel een van de populairste ruimtes op school." De bouw van een volledig afgemonteerde POD duurt gemiddeld 1 dag."


MEER VOORBEELDEN

Roald Dahl
Ik zocht in de geschiedenisboeken en vond de legendarische grondleggers van tuinkantoren. Wat dacht je van Mozart, Roald Dahl en Walt Disney. Materiaalgebruik en duurzaamheid zijn natuurlijk door de eeuwen heen geëvolueerd, maar de beleving was destijds waarschijnlijk goed vergelijkbaar. Vanuit een zelfstandige kleine ruimte de vrijheid voelen, de concentratie voeden en de productie opvoeren. Als je kiest voor een tuinkantoor, verkeer je in ieder geval  IN GOED GEZELSCHAP.
Hedendaagse voorbeelden vind je bijvoorbeeld bij HUBBEL, White Cube en Garden-Pod. 

SELGAS CANO uit Madrid laat zien dat je ook een diepere variant kan kiezen. Door jezelf in te graven, wordt je nog meer één met de natuur. 
Heb je zelf voorbeelden van modulaire concepten voor kleinschalig bouwen? reageer dan graag via onderstaande reactiemogelijkheid of op KENNISPLATFORM LEVEN IN TUINEN . Dan neem ik ze op in m'n volgende blog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten