dinsdag 28 mei 2013

In goed gezelschap

Ik zocht in de geschiedenisboeken en vond de legendarische grondleggers van LEVEN in Tuinen. Wat dacht je van Wolfgang Amadeus Mozart en Walt Disney. Materiaalgebruik en duurzaamheid zijn natuurlijk door de eeuwen heen geëvolueerd, maar de beleving was destijds waarschijnlijk goed vergelijkbaar. Vanuit een zelfstandige kleine ruimte de vrijheid voelen, de concentratie voeden en de productie opvoeren.

WOLFGANG AMADEUS MOZART


Wolfgang Amadeus Mozart (1756 -1791) werkte de laatste zomer van z’n leven in het Zauberflötenhäuschen (Wenen) aan zijn laatste opera. Het huisje is bewaard gebleven voor het nageslacht en  te bezichtigen in het Mozarteum in Salzburg.

WALT DISNEY

Walt Disney (1901 – 1966) is z’n loopbaan eveneens begonnen in een studiootje, in de tuin van z’n oom Robert in Los Angeles. Ook dit huisje heeft de tand des tijds doorstaan en staat trots in het Stanley Ranch Museum.


ROALD DAHL

En natuurlijk Roald Dahl (1916 – 1990), die z’n meeste verhalen schreef in of bij z’n schrijfstudio. Op een oude stoel, plank op schoot.
De plank kan je nu vervangen door een tablet, maar dan kom je toch dicht in de buurt van de ideale werkplek voor het nieuwe werken, wat mij betreft.
HARLEY DAVIDSON


William S. Harley and Arthur Davidson startten in een schuurtje met hun eerste werkplaats. Hier werd in 1903 de eerste Harley Davidson gebouwd. Een robuuste 1 cilinder motor met een vermogen van 3 pk.


MEER TUINKANTOORTJES VAN WERELDBEROEMDE HELDEN

Ook Dave Packard en Bill Hewlett zijn in 1939 begonnen in een omgebouwde garage. Deze startplek van het latere Hewlett-Packard wordt wel gezien als de "geboorteplaats" van Silicon Valley. Later werd hun voorbeeld om te starten in een omgebouwde garage bijvoorbeeld gevolgd door Steve Jobs en Steve Wozniak (oprichters van Apple).


Meer voorbeelden van shed working vindt u op shedworking.co.uk. , waar u ook het boek ‘shedworking’ kunt bestellen.  Een absolute aanrader is het boek ‘my cool shed’ van Jane Field-Lewis.  Meer dan 30 kompakte werkruimtes van artiesten, musici, schrijvers (Dylan Thomass,  George Bernard Shaw en Virginia Woolf) worden smaakvol beschreven, geïllustreerd met prachtig fotomateriaal.

INNOVATIEVE NEDERLANDSE VOORBEELDEN

Bekijk ook eens White Cube en 'The Cube' van Cubicco, twee innovatieve concepten van nederlandse ontwikkelaars/uitvinders. De artikelen, die ik hierover schreef in Bouwtotaal vertellen je meer over deze revolutionaire en duurzame oplossingen voor een kleinschalige kantoortje.
Lees meer over White Cube in:
COMPACT BOUWEN MET EEN ZEECONTAINER, APRIL '13 BOUWTOTAAL
En meer over the Cube van Cubicco in:
KOMPAKTE KUBUS, OPMAAT VOOR HET NIEUWE WERKEN, MEI '13 BOUWTOTAAL

......   IN GOED GEZELSCHAP

NVM business evalueert: “Eind 2012 stond bijna 8 miljoen m2 (16 %)  van onze kantoren leeg. Hiervan is 43 % al 3 jaar of langer op zoek naar nieuwe huurders.  En dan is er in 2012 ook nog eens ca. 400.000 m2 kantoorruimte herbestemd of gesloopt.”
Deze voorzichtige conclusie mag je wel trekken ……….., vraag en aanbod sluiten momenteel niet helemaal aan in de kantorenmarkt. En het is zeer de vraag of verdere prijserosie de oplossing is. Waarschijnlijker is, dat we anders gaan werken en ook andere eisen gaan stellen aan onze werk- en woonomgeving. De tijd is rijp voor een kantoortje in je eigen achtertuin. Dan ben je sowieso ............ in goed gezelschap.Geen opmerkingen:

Een reactie posten