donderdag 9 april 2015

Marjolein in het klein (2)
Marjolein Jonker is één van de eerste tiny house pioniers in Nederland. Laat u inspireren door de moed en visie van deze jonge ondernemende tiny houser, die het helemaal anders gaat doen. In de BLOG MARJOLEIN IN HET KLEIN kan je Marjolein's ontdekkingstocht wekelijks volgen. Niet alleen de euforie over haar nieuwe levensstijl, maar ook haar twijfels deelt ze openlijk met haar volgers. Een aanrader voor mensen, die zelf deze stap willen zetten ......, maar ook voor iedereen die cynisch is over een minimalistische levensstijl.

"Je kunt je huis meenemen wanneer je verhuist. Als je een baan elders aangeboden krijgt, of je bent je omgeving zat, haak je je huis aan je wagen en gaat. Dat is een vrijheid die veel mensen aanspreekt.", glimlacht een gelukkige Marjolein, "Sommige mensen willen veel reizen, maar toch ook een eigen plekje hebben om naar terug te keren zonder zich druk te hoeven maken om de woonlasten. Mensen kiezen voor een woonvorm als een Tiny House omdat ze beseffen dat de huidige standaard van leven niet bij hun normen en waarden aansluit. Ze willen leven met minder spullen, een simpel leven leiden waarbij de focus ligt op wat echt belangrijk is. Minder afleiding, bewuster leven en je passie najagen. Een mooi voorbeeld is LOVEARE HOMESTEAD in Ohio."


"Steeds meer mensen beseffen de negatieve invloed, die de mens op de natuur uitoefent en de drastische gevolgen die dit voor de aarde heeft, en willen dit anders. Ze willen een bijdrage leveren aan de beweging die het tij zal keren. Door zelf zo duurzaam mogelijk te wonen en leven en zo hun ecologische voetafdruk te verkleinen, en door zo een voorbeeld te geven aan de omgeving en mensen te informeren. Het wonen in een Tiny House past hier uitstekend bij. Bij de bouw van een regulier huis wordt zo ongeveer 2 Tiny Houses aan afval geproduceerd. In een Tiny House produceer je veel minder afval en verbruik je minder energie en water."

Ondanks de minimalistische benadering zijn Tiny Houses absoluut niet saai en hebben ze ook zeker geen low-budget uitstraling, in tegendeel. "Tiny Houses spreken meteen tot de verbeelding omdat ze zo mooi zijn uitgevoerd. Vakmanschap, oog voor detail, er wordt veel aandacht besteed aan het ontwerp. Mensen bouwen de woningen zelf of laten deze bouwen geheel naar hun wens, niet met het oog op het later weer doorverkopen. 

In de reguliere woningbouw is een mooi ontwerp vaak ondergeschikt aan de verkoopbare vierkante meter, en daar worden de keuzes dan ook op gebaseerd, met als gevolg dat je in een betonnen blok woont. Je Tiny House kun je sfeer en charme geven geheel naar jouw wens en stijl, het wordt een afspiegeling van wie jij bent. Omdat men de huizen ofwel zelf maakt of door kleine bedrijfjes laat maken, is er veel oog voor kwaliteit. Als je er zelf in gaat wonen dan wil je wel dat het naar je zin en ook veilig is, en voor een bedrijf geldt dat een goed eindproduct goede reclame is. In een kleine hechte gemeenschap is mond op mond reclame erg belangrijk."


Vaak is het een combinatie van redenen die de doorslag geeft om aan te sluiten bij de Tiny House Movement. Wat mensen weerhoudt is de angst voor het onbekende en de moeilijke wet- en regelgeving, de vraag of het haalbaar is in Nederland. Marjolein sluit luid lachend af: "Roosevelt zei al: ‘het enige dat we moeten vrezen is de angst zelf’." De ervaringen van ‘leden’ van de Tiny House Movement zijn in ieder geval vooral erg positief! Wie durft?

Wil je weten hoe het zit met inschrijving bij de gemeente, lees dan deze info van Marjolein: WAAR SCHRIJF IK ME IN? Als je wilt weten waar je allemaal mag gaan staan met je Tiny House, ...... ook dat heeft Marjolein uitgezocht: WAAR MAG IK STAAN? En ben je benieuwd welke installaties en voorzieningen je nodig hebt?, lees dan eens hoe je dit OFF THE GRID kan oplossen.MEER VOORBEELDENHeb je zelf voorbeelden van Tiny Houses? reageer dan graag via onderstaande reactiemogelijkheid of op KENNISPLATFORM LEVEN IN TUINEN . Dan neem ik ze op in m'n volgende Tiny House blog!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten