woensdag 25 maart 2015

Marjolein in het klein (1)

"Hallo! Mijn naam is Marjolein, ik ben 39 en woon in de prachtige Noord-Hollandse gemeente Langedijk met mijn 3 katten Jack, Tom en Hella.", zo introduceert Marjolein Jonker zich op haar BLOG MARJOLEIN IN HET KLEIN. "Ik heb een wens: ik wil graag in een 'Tiny House' leven en de blog gaat over mijn avontuur op weg naar het realiseren van die wens." Marjolein is één van de eerste tiny house pioniers in Nederland. Laat u inspireren door de moed en visie van deze jonge ondernemende tiny houser, die het helemaal anders gaat doen.


"Tiny House is een begrip in Amerika, waar de 'Tiny House movement' is ontstaan." vertelt Marjolein bevlogen. "Op zich wonen er al eeuwen mensen in kleine huisjes, dat is niets nieuws. Het is de laatste zeg 50 jaar juist populair geworden om steeds maar groter te gaan wonen, ook al worden de gezinnen steeds kleiner. Een groot huis, een grote auto, een grote televisie, groot groter grootst. Momenteel is er een omslag gaande, mensen beginnen te beseffen dat ze niet gelukkiger worden van al die spullen en ruimte en velen zijn in de problemen gekomen door de schulden die het nastreven van deze levensstandaard met zich mee brengt. Door de crisis zijn veel mensen hun huis kwijtgeraakt of ze kunnen nog maar nauwelijks het hoofd boven water houden. Sommigen zijn op zoek gegaan naar andere woonvormen, kinderen die hun ouders gebukt zagen onder de last van zware hypotheken zijn opgegroeid en besluiten dat ze het anders willen. Doordat de Amerikaanse bouw wetgeving beperkende eisen stelt aan de minimale afmetingen van huizen is men op het idee gekomen de huizen op trailers te bouwen."
Marjolein heeft zich verdiept in de Tiny House movement en deelt haar kennis graag: "Een Tiny House hoeft niet noodzakelijkerwijs op een trailer gebouwd te zijn, er is niet echt een vast kader voor. Wikipedia stelt dat een Tiny House niet groter is dan 1000 ‘square feet’ oftewel 93 m2. In de praktijk zijn ze meestal niet groter dan 46 m2. Ze komen in allerlei vormen en maten voor en het leuke aan de Tiny House movement is dat er heel veel creativiteit en vakmanschap in de huisjes wordt gestopt. Een Tiny House wordt vaak ook door de eigenaar geheel naar zijn/haar smaak ontworpen.


Waarom wil iemand in een Tiny House wonen? Het is vrij extreem, anders, en zeker niet geschikt voor iedereen. Toch zijn de voordelen dusdanig groot dat hetgeen je er voor op moet geven niet zo erg is. Marjolein somt moeiteloos een paar voordelen op. 
"Of je er nu voor spaart of een lening afsluit, een Tiny House kun je binnen enkele jaren schuldenvrij bezitten. Reguliere huizenbezitters zijn 25 tot 50% van hun inkomen aan woonlasten kwijt. Een Tiny House eigenaar heeft die ruimte in zijn budget voor andere zaken. Het verbruik van gas, water en licht is veel lager in een Tiny House en de meeste zijn uitgerust om duurzame energie op te wekken, bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen. Je kunt niet veel spullen kwijt in je huis dus zul je weloverwogen keuzes moeten maken en minder consumeren." 
Geld is dus een belangrijk voordeel, maar ook de vrijheid en tijdbesteding. "Minder geld nodig hebben voor huur of hypotheek en andere vaste woonlasten betekent dat je minder kunt gaan werken, of je werk kunt onderbreken om te gaan reizen. Je kunt meer tijd besteden aan familie en vrienden. Bovendien vergt huishoudelijk werk en onderhoud aan een Tiny House aanzienlijk minder tijd. De eenvoud van het leven in een Tiny House zorgt er voorts voor dat je je kunt richten op wat je belangrijk vindt. Alles heeft zijn eigen plekje en is bij de hand, je hebt geen ruimte om troep te maken."

MEER VOORBEELDEN

Heb je zelf voorbeelden van Tiny Houses? reageer dan graag via onderstaande reactiemogelijkheid of op KENNISPLATFORM LEVEN IN TUINEN . Dan neem ik ze op in m'n volgende Tiny House blog! Marjolein heeft TINY HOUSE NEDERLAND opgericht, daar kan je ook je ervaringen delen over Tiny Houses en je eigen voorbeelden posten. Wil je zien hoe Tiny Houses in de U.S.A. worden gemaakt? Lees dan eens het verhaal over CRYSTAL EN ANDREW ODOM of DEREK DIEDRICKSEN


Je kan Marjolein helpen bij het realiseren van haar droom. Heb je een standplaats in de omgeving van Alkmaar voor een Tiny House voor minimaal 6 maanden, reageer dan naar marjoleininhetklein@yahoo.com  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten