woensdag 29 april 2015

Eerste hulp bij onderkomen (2)

De Japanse architect Shigeru Ban heeft zich bekwaamd in het bouwen met papier en karton. Hij maakt wereldwijd gebouwtjes, die bijvoorbeeld worden gebruikt voor de slachtoffers in rampgebieden, met ongeschoolde lokale arbeid en lokaal beschikbare materialen.


Professor Shigeru Ban is bekend door zijn innovatieve gebruik van materialen en door zijn grote betrokkenheid bij het leed in de wereld. Hij zet zijn tijd, ideeën en energie al meer dan twee decennia belangeloos in voor hulpbehoevenden in rampgebieden na een tsunami, aardbeving, orkaan of oorlog. Door z’n uitgebreide kennis van recyclebaar materiaal, met name papier en karton, is hij in staat opvanghuizen en gemeenschapsruimten te bouwen voor slachtoffers van rampen in de hele wereld. In m'n uitgebreide artikel voor ARTIKEL IN BOUWTOTAAL leest u meer over z'n achtergrond en visie.

PAPIER EN PAAR BIERKRATJES


Van Rwanda, Haïti, China, Italië, Nieuw Zeeland, Turkije en Sri Lanka tot Japan en de Filippijnen. Samen met studenten, vrijwilligers en de lokale bevolking ontwerpt en bouwt hij, recyclebare, low-budget gebouwtjes op een fundering van bierkratjes Met kartonnen buizen voor de kolommen, balken en gevels, omdat dit materiaal lokaal beschikbaar is, goedkoop is en eenvoudig te vervoeren. En kwalitatief hoogwaardig, namelijk water- en vuurbestendig en volledig recyclebaar. Bovendien laten de kartonnen buizen zich gemakkelijk verwerken in de bouwsels en kan je de constructie na gebruik simpel afbreken en hergebruiken in een nieuw gebouwtje. Ban’s bijdrage aan de circulaire economie!

Als kleine jongen wilde Ban altijd timmerman worden. Bij de verbouwingen aan het huis van z’n ouders was hij helemaal in de ban van het mooie gereedschap, de knappe bouwconstructies en de geur van hout. Maar al op z’n elfde kwam een ander talent bovendrijven. Hij won een ontwerpwedstrijd op school en droomde vanaf toen van een leven als architect. Zijn humanitaire werk begon als reactie op de conflicten in Rwanda in 1994, waarbij miljoenen mensen terecht kwamen in erbarmelijke leefomstandigheden. De hoge commissaris voor vluchtelingen van de United Nations nam z’n aanbod, om huisjes te bouwen van kartonnen buizen, dankbaar aan. 


Al een jaar later volgde een aardbeving in Kobe (Japan), waar hij opnieuw z’n ideeën en belangeloze hulp inbracht en het ‘paper log house’ ontwikkelde voor Vietnamese vluchtelingen in de regio. Op een fundering van gratis bierkratjes, gevuld met zandzakken, plaatste Ban een wand van verticale kartonnen buizen. Op dezelfde manier bouwde hij ook een kerkje in Kobe voor de slachtoffers. Voluntary Architects Network (VAN), een netwerk waarin architecten wereldwijd als vrijwilliger samenwerken om slachtoffers van rampen op te vangen, is een initiatief van Ban uit die tijd.
VAN heeft inmiddels vele hulpprojecten gerealiseerd, alle reden om oprichter Ban in 2014 de Pritzker Architectuur Prijs toe te kennen. Deze prijs is immers bedoeld voor architecten, die met hun architectuur voortdurend een bijzondere bijdrage leveren aan de mensheid. Naast z’n humanitaire hulp is Ban ook nog eens pionier van het duurzaam bouwen. Hij startte al met innovatief materiaalgebruik ver voordat de huidige duurzaamheidshype op de agenda kwam. Bijvoorbeeld met het gebruik van scheepscontainers, bamboe en composietmaterialen van papier, vezels en kunststof. Werken met recyclebare en lokaal produceerbare materialen zit gewoon in z’n genen.


MEER VOORBEELDEN

Het idee voor het WIKKELHUIS komt van René Snel, die het concept bedacht en de machine maakte die het huis produceert. Aan de achterkant van een vrachtwagen staat de enorme mal van dit huis. De mal draait rond en daar worden zo’n 24 lagen karton omheen gewikkeld. De lagen worden met elkaar verlijmd, waardoor een structuur ontstaat die lijkt op een sandwich. Lees meer in m'n ARTIKEL VOOR BOUWTOTAAL
CHAMELEON CABIN is ook een fantastisch voorbeeld van een papieren huis. Volledig geprint en uitgesneden.

Wilt u meer weten over tijdelijke huisvesting in noodsituaties, lees dan m'n BLOG: EERSTE HULP BIJ ONDERKOMEN (1). Heeft u zelf voorbeelden van eerste hulp bij onderkomen? reageer dan graag via onderstaande reactiemogelijkheid of op KENNISPLATFORM LEVEN IN TUINEN . Dan neem ik ze op in m'n volgende EHBO blog!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten