maandag 11 mei 2015

Het lelietheater


Lulu Wang schreef in haar fantastische boek 'Het lelietheater' over het raadsel van de verdubbeling. 'Waterlelies verdubbelen elke 24 uur in oppervlakte. In de lente ligt er 1 waterlelie in het meer, het duurt 60 dagen voordat het meer volledig bedekt is met waterlelies. Hoeveel dagen zijn er nodig om de helft van het meer te bedekken?'


Ecodorpen en tiny-houses zijn als leliebladeren. Eén pionier begint en maakt twee andere pioniers enthousiast, die weer ieder twee anderen mensen aansteken met hun idee en zo gaat dat verder. Eerst heeft niemand in de gaten wat er gebeurt tot vlak voor de laatste verdubbeling de hele wereld denkt: 'Hoe heb ik dat nou kunnen missen?' Inmiddels zitten Ecodorpen en Tiny-houses midden in het verdubbelingsproces. We weten natuurlijk niet hoe groot het meer is, maar zeker is dat het aantal lelies dagelijks verdubbelt. 


Enthousiast vertelt Ad Vlems, voorzitter van ECODORP BOEKEL: "Ik heb onlangs de Tiny House beweging genoemd in een presentatie aan zo'n 30 ambtenaren van diverse ministeries, tijdens het Festival van de Crisis- en herstelwet. Wij mogen namelijk in Ecodorp Boekel kleinere ruimtes en woningen bouwen. Als dat goed bevalt, wordt het bouwbesluit aangepast en mag iedereen die dat wil, kleiner bouwen! We zijn van plan om 5 verschillende Tiny Houses te bouwen op het terrein van ons ecodorp. Liefst met een variëteit aan duurzame bouwmaterialen." Ben je benieuwd naar de plannen?, lees hier meer: KLEINERE RUIMTES EN KLEINERE WONINGEN


"Ecodorp Boekel probeert alle nieuwste technieken toe te passen als het gaat om duurzaam leven in verbinding met elkaar en de natuur.",  vervolgt Ad,  "De huizen worden gebouwd met kalk-hennep, dat een extra zuiverende werking heeft op de luchtkwaliteit. De ecodorpers uit Boekel willen een uitgebreide werkplaats overnemen om hun organische, duurzame materialen te testen en zijn daar straks wekelijks te volgen op Youtube. "We willen al onze kennis en ervaring delen en zijn net een Crowdfunding actie begonnen om de werkplaats aan te schaffen. We kunnen wel wat ONDERSTEUNING gebruiken."
Voor de opslag van energie, die wordt opgewekt met zonnepanelen, worden accu's gebruikt. Ad legt gepassioneerd uit wat het voordeel is van de accu's. "Nieuwbouwwijk Hoog Dalem gaat ons voor in de eerste Nederlandse praktijkproef met energieopslag van zelf opgewekte energie. De energie die opgewekt wordt, wordt opgeslagen in accu's. De opgeslagen energie kan daarna gebruikt worden wanneer nodig. Op deze manier wordt het elektriciteitsnet minimaal belast en dat voorkomt knelpunten. En in die knelpunten, ligt ons knelpunt.

Normaal worden pieken in het net opgevangen door gas- en steenkoolcentrales op te starten. Iedereen wekt dus overdag braaf duurzame energie op, maar verbruikt 's avonds energie van fossiele brandstoffen. Alleen door zelf de energie op te slaan in accu's, gebruik je dus echt schone energie. En dat gaan we dus doen in Ecodorp Boekel!" 

ZELF TINY HOUSES BOUWEN

Ecodorpen kiezen voor zelf bouwen. Je eigen huis ontwerpen, de materialen kiezen en verzamelen en zelf bouwen, ..... een droom die je eigenhandig waarmaakt. Dit kan met lokaal beschikbare materialen maar bijvoorbeeld ook met eenvoudige 'Doe het zelf concepten', die zijn voorzien van een ontwerp-app. 'Ontdekken waar je handen toe in staat zijn.' Zo kondigen HERMIT HOUSES en WOONPIONIERS hun gezamenlijke workshop aan. Tijdens de workshop wordt een hermit house, tiny home concept, volledig opgebouwd samen met de deelnemers. Ook een bezoek aan ECODORP OLST is in het PROGRAMMA opgenomen. Een mooie start voor je eigen tiny house project of deelname aan een ecodorp.

WATERLAND-HUISJE

WATERLAND-HUISJE is een piepklein huis, een Nederlandse exponent van de ‘tiny house movement’. Het is geïnspireerd op de traditionele bouwkunst van de Zaanstreek en vernoemd naar Waterland, het veen weide gebied vlak boven Amsterdam. Het huisje is een complete geïsoleerde woning, met woonkamer, keuken, badkamer en slaapzolder. Staat op wielen en kan gemakkelijk verplaatst worden. "Het is géén caravan. Je zult waterland-huisje dan ook niet snel vinden op een camping maar eerder in een achtertuin, weiland of boomgaard.". Vanaf begin 2015 kan waterland-huisje geboekt worden als bed & breakfast. Het huisje staat op STRIJP-S het creatief en cultureel hart van Eindhoven. MARTJAN KUIT VAN COBOUW schreef een artikel over dit wonder op wielen.

MEER VOORBEELDEN

Meer voorbeelden van tiny houses en tiny housers vindt u bijvoorbeeld op TINY HOUSE NEDERLANDMY TINY HOUSE NL en Mobi hut van Eigenwijsbouw Heeft u zelf voorbeelden van een vruchtbare samenwerking tussen ecodorpen en tiny houses? reageer dan graag via onderstaande reactiemogelijkheid of op KENNISPLATFORM LEVEN IN TUINEN . Dan neem ik ze op in m'n volgende blog!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten