woensdag 4 september 2013

Geniale kindertekeningen (1)

Is het een briljant huisje of een ingenieus meubelstuk? Soms lijkt een tuinhuis nog het meest op een kindertekening van een huisje met een puntdak. Maar als je beter kijkt, vind je vaak de slimste oplossingen voor meervoudig ruimtegebruik. Jonge én gerenommeerde architecten, zoals de italiaan Renzo Piano (bekend van Nemo in Amsterdam), gaan de uitdaging aan. Laat je verbazen.

BUNKIE VERSTOPT Z'N BED IN HET DAKOntwerpburo 608 en BLDG Workshop uit Canada hebben BUNKIE ontwikkeld als multifunctionele leefruimte. Het huisje bevat drie verschillende modes: slapen, spelen en open. Met een voetafdruk van 3.8 m bij 2.6 m heb je een prachtige ruimte tot je beschikking. Wil je deze ruimte gebruiken om te slapen, dan tover je eenvoudig twee queen-size bedden te voorschijn. De ene is subtiel weggewerkt in de wand en de andere is onzichtbaar opgenomen in het hellende dak. Een trapje aanhaken én je hebt een stapelbed 2.0. Een opklapbare tafel en stoelen zijn, ook onzichtbaar, opgenomen in de andere dichte wand. Bedden inklappen, stoelen en tafel uitklappen en de ruimte is gereed om te spelen, vergaderen of eten. Als je de ruimte helemaal leeg houdt, is deze ook zeer geschikt voor meditatie, yoga of lezen. In BOUWTOTAAL (AUGUSTUS 2013) vind je een uitgebreid artikel over dit bijzondere huisje. Maart 2014 introduceerde BUNKIE prachtige nieuwe modellen en een verhelderende VIDEO over de productie en de handige inrichting van verschillende modellen.

100 % PLUG AND PLAY


Studio Abaton ontwikkelde APH 80 als reactie op de toenemende vraag naar kleine verplaatsbare huisjes in Spanje. Hoewel de naam een robot waardig is, lijkt het huisje toch vooral op houten speelgoed, getekend zoals een kind dat doet. Het gebouwtje kan volledig worden geprefabriceerd, over de weg vervoerd én klaar voor gebruik worden neergezet binnen een dag. De productietijd bedraagt tussen de 4 en 6 weken. Is jouw tuin moeilijk bereikbaar en heb je geen zin in bouwoverlast, dan is dit gebouwtje zeker een overweging waard.In BOUWTOTAAL VAN DECEMBER 2013 vind je een interview met Studio Abaton. In 2014 won APH 80 twee Architizer prijzen in de categorieën 'living small' en 'single family home XS'. Ze wonnen beide categorieën door de stemmen van de 'publieksjury'. 

MET DE KANO NAAR BED


Cheng + Snyder maakten WRITERS BLOCK om dienst te doen als studio en bootschuur in Maine. Dit gebouwtje biedt veel verrassingen. Ramen, die doorlopen om de hoek of van de gevel in het dak. En veel slimme interieuroplossingen. Een bureau is ingebouwd onder de hoekramen en loopt over in een bed. Het bed is zo gebouwd, dat hieronder een kano kan worden opgeslagen via een luik aan de buitenkant. Hoewel de binnenruimte slechts 18 m2 is, heeft slim ruimtegebruik het gebruiksoppervlak misschien wel verdubbeld. Heb je een tuin aan het water? Bekijk dan dit slimme ontwerp eens op je gemak.
DE MEESTER AAN ZETNa Europa's hoogste gebouw (de scherf in Londen) heeft de bekende Italiaanse architect RENZO PIANO zich gericht op de kleinst denkbare unit, 'Diogene'. Op minder dan 8 m2 ben je voorzien van alle gemakken om stand-alone te kunnen leven. Volledig met buro, stoel, slaapbank en verzonken opslagvakken. Het huisje is voorzien van een aantal duurzame technologieën, zoals zonnepanelen, die het huis voorzien van warm water en de energie voor LED-verlichting, elektrisch fornuis en een koelkastje. Bovendien beschik je over een installatie, die regenwater filtert en geschikt maakt voor gebruik in de douche en de keuken. Om het off-grid karakter te completeren wordt gebruik gemaakt van een composterings toilet. Renzo Piano heeft er echt iets bijzonders van gemaakt en z'n ideeën compromisloos doorgevoerd. Als je je wilt verdiepen in de principes van off-grid wonen, dan biedt dit voorbeeld alle informatie, die je zoekt. In BOUWTOTAAL (NOVEMBER 2013) vind je een uitgebreid artikel over Diogene.
Meer voorbeelden

Wil je meer voorbeelden zien? Kijk dan op MEER VOORBEELDEN VAN LEVEN in Tuinen en vind je favoriete oplossing.


2 opmerkingen:

  1. Ik zou graag in zo'n klein huisje wonen, maar ben bang dat dat in Nederland nog niet mag. Ken je voorbeelden van mensen die het toch gewoon doen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Mariëtte,
    Ja, dat is geen probleem. In m'n eerdere blogs zie je wat voorbeelden in Nl. in verschillende vormen en maten. Tot 3m hoog en 30 m2 vloeropp. is het plaatsen zelfs vergunningsvrij, als je maximaal 50% van je tuin bebouwd. Zie meer hierover op http://www.levenintuinen.nl/2013/04/een-huisje-zonder-vergunning-mag-dat.html
    Succes!, voor meer vragen kan je me ook rechtstreeks mailen, mevanmierlo@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen