maandag 10 oktober 2022

Tiny Art van Suus Groenleer

Subtiele vaasjes en kommetjes
Als je in een klein appartement, huisje of misschien wel Tiny House woont, denk je extra goed na over de inrichting en aankleding van je woning. Je hebt immers maar beperkte ruimte om spulletjes neer te zetten of op te bergen, en als je om je heen kijkt, zie je graag mooie en bijzondere dingen die jou gelukkig maken.
Suus Groenleer is afgestudeerd in Fine Arts aan de Universiteit van Utrecht. Ze woont zelf in een idyllische Tiny woning, inclusief mini-moestuin, en vervaardigt Tiny Art. Superleuk voor iedereen, die Tiny woont.
Na haar uitleg bij de indrukwekkende bakoven showt Suus me een prachtige vitrine met piepkleine vaasjes en kommetjes van porselein: ‘Na mijn studie ben ik met porselein gaan werken, min of meer toevallig. Het was liefde op het eerste gezicht en sindsdien heb ik het niet meer losgelaten. Vanwege het compromisloze karakter van het materiaal en de moeite die het kost om het naar je te laten luisteren, is mijn relatie met porselein zeker niet gemakkelijk. Maar, zo blijkt, het is een blijvende. Een beetje zoals bij een kat.’

Een vaasje van 3 cm bij 6 cm
Dankzij het lange fabricageproces van porseleinen objecten creëert Suus een persoonlijke band met elk item dat ze maakt. ‘De herhaalde individuele aandacht, terwijl de objecten tijdens elke verschillende fase door mijn handen gaan, is erg belangrijk voor mij. Bij het ontwerpen geef ik voorrang om over het gebruik te ‘kijken’. Een delicaat minimalistisch gevoel loopt als een rode draad door mijn werk. Porselein is geweldig geschikt omdat het een prachtig materiaal is dat zijn indrukwekkende kracht achter zijn fragiele uiterlijk verbergt.’

Fine Art van Suus
De porseleinkunstenaar heeft een zwak voor klein en miniatuur. ‘De meeste van mijn producten zijn een paar maten kleiner dan normaal. Verliefd worden op de look is essentieel voor mij. De vazen ​​zijn 3 cm x 6 cm en passen daarom goed bij een breed scala aan kleine delicate bloemen, die de bloemen van een ander groter boeket misschien hebben overleefd.’
Het porselein wordt gebakken op een temperatuur van 1300 Celsius, wat resulteert in een sterk materiaal. Door de vorm van de vaas kan deze tuimelen, zonder grote kans op breuk. Suus bakt de vaasjes in verschillende kleuren en afwerkingen. ‘Als je er een paar in dezelfde kleur wilt, kan je me altijd vragen naar de opties.
De kleine porseleinen kommetjes meten 2 cm x 4,5 cm: ‘Ze passen goed bij kleine delicate voorwerpen, zoals sieraden, of kleine porties edibles, zoals chocolaatjes, sojasaus en zout & peper.’
De kommetjes zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren:
'wit, eventueel met gouden glansrand; lichtgroen, kan ook met gouden glansrand; bleekroze; mat donkergrijs van binnen en donkergroen van buiten, maar die is niet geschikt voor vloeibare voeding; en donkerblauw.

Een kommetje van 2 cm bij 4,5 cm
Suus is recent een nieuw pad ingeslagen: ‘Met Eelke Bruinzeel ben ik een fijnzinnige serie gestart, waarin ik borduur op door hem geschilderd doek.’ 

Eelke is afgestudeerd aan de HKU (Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht), schildert prachtige portretten en geeft les in portretschilderen.
Maar hij heeft ook een liefde voor kleine schilderijtjes, waarop hij gedetailleerde minutieus uitgewerkte afbeeldingen maakt met zijn dunste penseeltjes.

De geschilderde afbeeldingen, aangevuld met het borduurwerk van Suus, zorgen voor een betoverend kunstwerk, gemengde technieken van samenwerkende kunstenaars in optima forma.

fotocredits: Suus Groenleer


Borduurwerk van Suus op geschilderd doek van Eelke BruinzeelSuus Groenleer woont in een idyllische Tiny woning, inclusief mini-moestuinGeen opmerkingen:

Een reactie posten