donderdag 27 oktober 2022

Huisjes met oog voor buiten

Klein Wonen liefhebbers zijn op zoek naar kleine woonruimte. Wat ze zeker niet zoeken is weinig buitenruimte of chronisch gebrek aan uitzicht. Hoe los je dat op? Mike Basich kiest ervoor om z’n zelfgebouwde hut op een eigen skihelling te zetten. Na beëindiging van z’n sportloopbaan als professioneel snowboarder koos Mike ervoor te vertrekken uit de hectiek, die hij zo gewend was. Hij bouwde een hutje op z’n eigen heuvel in het Sierra Nevada gebergte in de buurt van Truckee, Californië. Geen elektriciteit of indoor sanitair, wel meer dan16 km2 skipistes.

Studio 1984 bouwde een strowoning op een weiland: 'We hebben dit kleine gebouwtje gemaakt voor een ecologisch architectuur festival. We wilden op 15 m2 laten zien hoe je met een klein budget en natuurlijke materialen een super duurzaam gebouwtje kan realiseren zonder technische hoogstandjes.' Het huisje is oorspronkelijk ontworpen als expositieruimte. 'Maar met een keukentje en badkamer, kan het concept gemakkelijk worden uitgebreid tot een huisje of studiootje.'
Leonardo di Chiara woont op open plekken in de binnenstad met zijn rijdende doorzonwoning en wil nieuwe buurtjes vormen: 'Het typisch Amerikaanse Tiny House heeft aan alle kanten ramen en dat beperkt de mogelijkheden om midden in een stad te wonen, waar de ruimte beperkt is.' Hij introduceert een nieuwe bouwtypologie: het verrijdbare rijtjeshuis. 

Takeshi Hosaka  is architect en leraar aan de Waseda University Art School. Hij bouwde een paleisje op een postzegellocatie met uitzicht op z’n eigen buitenplaats. LOVE2 House is gebouwd op een mini locatie tussen bestaande bebouwing, maar voelt aan als een meer dan volwaardig huis door de slimme plattegrond, hoge plafonds en een gebruiksvriendelijk interieur. Het huis heeft een compacte centrale keuken, een tweepersoonsslaapkamer, een kleine buitenplaats, een badkamer met douche en een apart toilet en een multifunctionele woonruimte.

Lees het hele verhaal over deze bijzondere huisjes op de site van Klein Wonen Magazine:

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten