donderdag 4 november 2021

Bouwen met graansilo's


Een tweede leven voor een graansilo, maar dan als woning. Dat is een bijzondere ontwerp uitdaging. Jan Körbes van Refunc pakt de handschoen op en bouwt zijn eigen mini wolkenkrabber, inclusief klimmuur. ‘Dat scheelt weer een abonnement op de sportschool.’

‘Ik ben op boten opgegroeid. Dat heeft bijna meer impact op m’n werk dan m’n architectuuropleiding.’ Jan’s affiniteit met de bootjeswereld zie je overal terug in het ontwerp. De manier waarop hij z’n bergruimte vormgeeft, de handige multifunctionele meubels en de slimme indeling, waardoor iedere cm2 wordt benut. Zelfs de lijn voor het hijsemmertje wordt geklemd in een schoot blok, een hulpmiddel dat je normaal alleen op zeilboten ziet.

Jan wilde een behuizing realiseren met minimale footprint. Hij heeft gebruik gemaakt van een oude graansilo en veel hergebruikt materiaal. Al in 2013 bouwde de uitvoerende ontwerper in Scheveningen deze silo-shed met Denis Oudendijk, zijn business partner bij Refunc. De mobiele silo met 13 m2 vloeroppervlak voldoet inmiddels prima in Berlijn. Jan woont er met z’n dochter en noemt hun plek Silo City. ‘Het ontwerp zit ergens tussen een onderzeeër, een huis, een ruimteschip en een schuilplaats.’ zegt Jan. Hij kreeg een oude graansilo van een boer en heeft er een echt huis van gemaakt. Om de kleine voetafdruk van 4 m2 optimaal te benutten, is een extra verdieping toegevoegd. Een kleine keuken en een verborgen bad zijn op de eerste verdieping geplaatst en een slaapkamer erboven.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten