vrijdag 22 oktober 2021

Bouwen met een printer

Bij een kleine woning ligt een constructie van hout al snel voor de hand. Hout laat zich gemakkelijk bewerken en verbinden en je kan wel bijna elke vorm maken en eenvoudig afbreken. Bovendien is er veel ervaring met houtbouw wereldwijd, dus hulp is altijd dichtbij. Maar wat als je sneller wilt bouwen, handen tekortkomt en toch aan ieders individuele wensen tegemoet wilt komen? 3-d printen opent nieuwe wegen. Voor Klein Wonen Magazine ging ik op zoek naar de printer pioniers.

DUS Architecten uit Amsterdam is trots op Urban Cabin, een huisje met een oppervlak van 8 m2. Als printmateriaal wordt bio-plastic gebruikt. Is het huisje niet langer nodig, dan kan het eenvoudig worden vernietigd en kunnen bijna alle materialen worden hergebruikt in een nieuw te printen constructie. 'Het is een zoektocht naar compact en duurzaam bouwen’ aldus DUS. ‘Het huisje heeft genoeg ruimte voor een bed, dat overdag als bank kan dienen. Maar voor een 3-d geprint bad moet je in de tuin zijn.’
Samen met 3D-printplatform Aectual heeft DUS ook het initiatief genomen om de Bauhaus beweging nieuw leven in te blazen en een Tiny Bauhaus-gebouw te creëren. De modernste printtechnieken zorgen ervoor dat een hoge productiesnelheid wordt gecombineerd met maatwerk.

Aectual zegt: “De 3D-geprinte vorm volgt de functie. Het ontwerp van DUS architecten lijkt op een gesamtkunstwerk, gemaakt met hulp van de intelligentie van 3D-printen.” De luifels en zitplaatsen worden al in het ontwerpproces geïntegreerd als onderdeel van de geprinte constructie. De draagconstructie en functionele elementen zijn één.

Fotocredits Dus, Aectual, Sophia van den Hoek

Lees het hele verhaal met extra voorbeelden van Passiv Dom, Apis Cor en Win Sun in Klein Wonen Magazine nummer 5, pagina 30 tot en met 32






Geen opmerkingen:

Een reactie posten