donderdag 27 mei 2021

Avoid

Kleine huisjes hebben bij Leonardo di Chiara een gevoelige snaar geraakt, maar tegelijkertijd is hij sceptisch over hun gebruik. Het typisch Amerikaanse Tiny House heeft aan alle kanten ramen en dat beperkt volgens Chiara de mogelijkheden om midden in een stad te wonen, waar de ruimte beperkt is. Hij introduceert een nieuwe bouwtypologie: het verrijdbare rijtjeshuis. Alleen de voor en achterkant zijn voorzien van ramen. ‘Zo creëer je samenhang met je buren, die in hetzelfde rijtje wonen.’


Leonardo onderzoekt de toekomst van kleine huisjes in Europa. Wat kan zo’n huisje bieden in de grote steden waar een tekort is aan appartementen? Misschien is een stadsdeel op wielen wel een originele en kansrijke oplossing. En wat zijn dan de voordelen voor de nomadische inwoners en voor de stad zelf?
Veel mensen willen in de grote steden leven, maar betaalbare oplossingen ontbreken vaak. Leonardo biedt perspectief: “Steden blijven hun aantrekkingskracht behouden door de culturele uitwisseling en de mogelijkheid om er te werken. Maar een niet te stoppen groei maakt het moeilijk voor mensen met een laag inkomen en nieuwkomers om zich te vestigen in de stad.” Leonardo gelooft in een verdere verdichting van de stad. Niet met wolkenkrabbers, maar met migrerende buurten. Er wordt een kleine nederzetting gevormd, die na verloop van tijd kan verkassen naar een andere locatie.


Lees het hele artikel en meer in Slim Ruimtegebruik 3


Geen opmerkingen:

Een reactie posten