maandag 6 januari 2020

IJSHUTTEN VAN RICHARD JOHNSON

Fotograaf Richard Johnson is altijd gefascineerd geweest door kleine huisjes: "Mijn vroegste herinnering aan een minishelter is als 6-jarige in Trinidad. Het is het wachthuisje van onze buurman. Niet meer dan drie muren en een dun dakje. Een eenvoudige oplossing om de sterke zon te weren en bescherming te bieden tegen tropische regenbuien."


In de jaren zestig verhuist Richard naar Montreal, waar hij veel sneeuwforten en iglo's bouwt in de achtertuin: "De sneeuw is zo diep, ijsvrij is de normaalste zaak van de wereld. En als de zomer in aantocht is timmeren we boomhutten, zonder plan, zonder hoogtevrees. 


Met zijn ijshutten serie verkent Richard Johnson deze seizoensgebonden, off grid, hutjes, die regelmatig worden verplaatst en super weerbestendig zijn: "Het vermogen om extreme kou in de winter te doorstaan ​​is een complexe uitdaging met onbeperkte oplossingen. Iedere eigenaar lost het op z'n eigen manier op." 
Richard reist door Canada en vergelijkt de overeenkomsten en verschillen van de ijs visserij architectuur tussen de provincies. Deze schuilplaatsen bieden een kleurrijke inkijk in de Canadese cultuur van ijsvissen. Plaatwerk, houten lambrisering, dekzeilen, aangepaste campingtrailers, het voldoet allemaal. Het Ice Huts-project, nu in zijn 14 de jaar, bestaat al uit meer dan 1.000 individuele hutten. 

Met zijn ijs dorpen serie duikt Richard nog een laagje dieper in de samenleving. Terwijl hij naar individuele hutten zoekt, treft hij honderden hutten aan, die gegroepeerd zijn in het noorden van Quebec, Manitoba en New Brunswick. Je vindt er ijshockeybanen voor kinderen, restaurants, huur hutten en zelfs waterkolommen om deze dorpen tot in de nacht te verlichten. 

Richard zegt: "De afbeeldingen in deze series zijn gewijd aan vindingrijke mensen die zich bezighouden met de ijs vis cultuur, waardoor ons winter witte landschap een beetje kleurrijker en oneindig veel interessanter wordt." 




Meer hutjes spotten?, kijk dan hier: 
IJSHUTJES VAN RICHARD JOHNSON

Vers van de pers! Je kan m'n nieuwe boekje nu ook bestellen als hardcover: SLIM RUIMTEGEBRUIK 2 met 20 nieuwe bijzondere Tiny gebouwtjes.

Bekijk hier een preview
PREVIEW SLIM RUIMTEGEBRUIK 2
En bestel je eigen exemplaar
BESTEL-LINKJE SLIM RUIMTEGEBRUIK 2















Geen opmerkingen:

Een reactie posten