dinsdag 30 januari 2018

Klein wonen: trend of hype

De voorkeur voor klein wonen groeit en er wordt kleiner gebouwd.’ concluderen Bart Dopper & Esther Geuting van Stec Groep in hun marktonderzoek. De trendbreuk is nog vers, maar de aanwijzingen zijn sterk.


Dopper & Geuting maken onderscheid tussen twee trends: micro-wonen en Tiny Housing. Ze definiëren micro-wonen als: klein wonen als stedelijk concept waarbij huishoudens kiezen voor een compacte woning. Het gaat om slim ingedeelde zelfstandige woningen van maximaal 30 à 40 m², afhankelijk van de locatie, vaak met gedeelde voorzieningen. Tiny Housing omschrijven ze als: klein wonen als levenswijze waarbij financiële vrijheid, een kleine ecologische footprint en wonen met gelijkgestemden centraal staat. Vaak in de vorm van particuliere of collectieve zelfbouw.


De voorkeur van verhuis geneigde huishoudens voor kleine woningen neemt, volgens Dopper & Geuting, toe als gevolg van een verschuiving in leefstijlkeuzes. Micro-wonen ontstaat door toegenomen druk op de stedelijke woningmarkt. Daardoor moeten stedelijke huishoudens concessies doen aan óf het woonoppervlak, óf woonidentiteit. Steeds vaker wordt gekozen voor het inleveren van woonoppervlak. Steeds meer jonge, hoogopgeleide huishoudens kiezen voor ervaringen in plaats van bezit: liever besteden zij hun geld aan reizen, festivals of horeca dan aan een dure auto of een groot huis. Ze leven flexibel, vaak alleen en wisselen gemakkelijk van baan. Een centrale, multimodaal ontsloten woonplek zoals de stad sluit bij hen aan en wonen op een klein oppervlak vormt geen belemmering. 


Bij Tiny Housing, als zelfbouwconcept, vindt ook een verschuiving in leefstijlkeuze plaats. In plaats van vloeroppervlak kiest men voor een levensstijl met een kleine footprint. Zelfvoorzienend, financieel ongebonden, duurzaam en met zo min mogelijk spullen. Tiny Housers streven volgens het Stec rapport een autarkische leefstijl na, vaak in de vorm van een woon community. Locatie doet er minder toe dan bij Micro-wonen. Minder dan bij Micro wonen wordt deze keuze daardoor onder druk van spanning op de woningmarkt gemaakt. Tiny Housing lijkt in die zin meer intrinsiek gemotiveerd te zijn dan Micro-wonen.


60% van de respondenten in het marktonderzoek van Stec, onder gemeenten en corporaties, heeft geen beleid op klein wonen. Deze groep geeft aan hier wel behoefte aan te hebben. Vooral kleine en middelgrote gemeenten en corporaties hebben nog geen richtlijnen hoe om te gaan met de vragen die op ze af komen. Provincies en grotere gemeenten (G4/G32) hebben vaker al wel beleid, bijvoorbeeld in hun Agenda Wonen. Van de respondenten die geen beleid hebben op klein wonen staat vrijwel iedereen hier voor open.

Geen hype maar trend: tijd om aan de slag te gaan!
Bron: rapport Stec Groep: ‘Klein wonen: trend of hype?’


SLIM RUIMTEGEBRUIK IN BOEKVORM

Voor Bouwtotaal-Magazine schreef ik meer dan 40 artikelen over SLIM RUIMTEGEBRUIK. Constant ben ik op zoek naar ruimte-innovaties op de vierkante mm en verwonder ik me over de wereld van tiny houses, tuinkantoortjes, mantelzorgwoningen, onderkomens voor vluchtelingen en alle kleine ruimtes die je maar kan bedenken.

De eerste 20 verhalen zijn gebundeld in een boekje. Het kleinste huisje van 1 m2 mag natuurlijk niet ontbreken. Maar ook het Hobbit Huis, de Hubbel en een mantelzorgwoning van PasAan kom je tegen in dit rijk geïllustreerde boekje met prachtige foto's. Ben je geïnteresseerd? Bekijk dan deze SNEAK PREVIEW

Geen opmerkingen:

Een reactie posten